Diack is de kwade genius, Coe de reddende engel
Natuurlijk hadden bestuursleden van de internationale atletiekfederatie IAAF in de gaten dat er vreemde dingen speelden in de Russische atletiekwereld. Bij de presentatie van het rapport waarmee de corruptie binnen de IAAF is blootgelegd, stelde commissie-voorzitter Dick Pound dat enkelen weliswaar zagen dat er rook was, maar dat ze desondanks niet bij machte waren het vuur te blussen.
Pound: "Veel bestuursleden wisten wel iets van de problemen in Rusland, maar het bewijs ontbrak. Mijn onderzoekscommissie beschikt over documenten, tapes en opnames van coaches en atleten. Het systeem in Rusland was verrot. Je hebt een goed bestuur nodig binnen de organisatie. Dat miste de IAAF."
'Diack was het centrum van de fraude'
Het vernietigende oordeel over de IAAF ten spijt is Pound opvallend mild over Sebastian Coe, die augustus vorig jaar werd gekozen als voorzitter, maar al wel sinds 2007 deel uitmaakt van het bestuur van de internationale federatie. Als vice-voorzitter had de Brit klaarblijkelijk niet in de gaten dat de Senegalese voorzitter Lamine Diack met een select groepje vertrouwelingen een wijdvertakt netwerk van corruptie leidde. "Hij was het centrum van de fraude", zegt Pound over de in augustus afgetreden Diack.
Coe moet - net als ooit de Belg Jacques Rogge als opvolger van Juan Antonio Samaranch gedwongen was het IOC te hervormen - aan de slag om de IAAF weer op het juiste spoor te krijgen. De Brit kreeg van de WADA-onderzoekscommissie een waslijst aan aanbevelingen mee.
Pound: "Coe begrijpt hoe belangrijk het is om het vertrouwen van sponsors en publiek terug te winnen. Hij heeft al opmerkelijke zaken gedaan in het verleden. Hij weet hoe hij het moet aanpakken. De atletiekwereld moet blij zijn dat Coe aan het roer staat."
Gerucht over de rol die Poetin speelde
De IAAF legde na het eerste WADA-rapport vorig jaar Rusland een voorlopige schorsing op. De Russische atletiekfederatie moet schoon schip maken, alvorens de atleten uit dat land weer welkom zijn bij internationale wedstrijden. Blijven de Russen in gebreke, dan zullen hun atleten in augustus ook ontbreken op de Olympische Spelen in Rio.
"We hebben ze de weg gewezen", zegt Pound. "Als ze die volgen kunnen ze Rio halen. Als ze de tijd willen nemen, wordt dat lastig. Als WADA niet tevreden is over de hervormingen, liggen ze eruit."
Tijdens de presentatie van het WADA-rapport zong het hardnekkige gerucht rond dat de Russische president Vladimir Poetin een rol heeft gespeeld bij het besluit om negen op dopinggebruik betrapte atleten te weren van de WK atletiek in Moskou (2013), doch dat negental van een schorsing of straf te vrijwaren. Gevraagd naar dat gerucht hield Pound zich op de vlakte: "Dat moet de ethische commissie van de IAAF maar uitzoeken. Als het klopt, is het allemaal nog erger."