'Dopingbeleid corrupte atletiekbond faalde volledig'
Binnen de internationale atletiekfederatie IAAF was corruptie volop aanwezig en faalde het dopingbeleid volledig. Diverse hoge officials waren daarvan op de hoogte. Dat meldt het wereldantidopingbureau WADA in het tweede rapport over corruptie en dopinggebruik in de atletieksport.
"Voormalig voorzitter Lamine Diack was verantwoordelijk voor de corruptie binnen de IAAF", stelt de onderzoekscommissie van Dick Pound. "De IAAF was niet in staat corruptie tegen te gaan. Het ontbrak aan interne regels om die praktijken te voorkomen. Ook waren er geen regels over het aanstellen van familieleden van hoge IAAF-functionarissen."
Kleine groep vertrouwelingen
Volgens het rapport verzamelde de vorig jaar afgetreden Diack binnen de IAAF een kleine groep vertrouwelingen om zich heen die van de corruptie op de hoogte was en uitvoerde. "De supervisie over de dopingpraktijken in Rusland viel onder de hoede van de persoonlijke juridisch adviseur van de voorzitter. Diack gaf toestemming voor de fraude."
De commissie schrijft verder dat ook andere hooggeplaatste bestuursleden van de IAAF ervan op de hoogte moeten zijn geweest dat normale procedures werden omzeild. Nieuwe namen van fraudeurs worden echter in het rapport niet genoemd. De huidige voorzitter van de IAAF, de Brit Sebastian Coe, volgde de presentatie in Duitsland in de zaal. Coe maakte sinds 2007 deel uit van het bestuur van de IAAF en moet nu de hervormingen binnen de organisatie leiden.
Het eerste rapport van WADA ging eind vorig jaar over de dopingstructuur en fraude in de Russische atletieksport, waar niet alleen de Russische atletiekbond en de IAAF, maar ook de Russische overheid bij betrokken was. WADA maakt zich ook zorgen over de gang van zaken wat betreft bloedpaspoorten in Turkije, Marokko, Kenia, Spanje en Oekraïne.