President Obama, met links vicepresident Biden en rechts Paul Ryen, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden
NOS Nieuws

Obama hoopvol in laatste toespraak tot de natie

President Obama heeft een hoopvolle laatste State of the Union uitgesproken. Hij wees onder meer op de sterke economie en de voor meer mensen bereikbare gezondheidszorg. "Ik zie een land dat vooruit stoomt", zei Obama.

Hij zei dat een betere toekomst voor de VS mogelijk is, maar alleen "als we ons politieke systeem repareren". Hij doelde op het ingewikkelde Amerikaanse kiessysteem en de enorme invloed van geld op de politiek.

"De toekomst die wij willen - goede vooruitzichten en veiligheid voor onze gezinnen, een hogere levensstandaard en een duurzame, vreedzame planeet voor onze kinderen - dat is allemaal mogelijk. Maar het gebeurt alleen als we samenwerken. Het gebeurt alleen als we rationele, constructieve debatten hebben. Het gebeurt alleen als we ons politieke systeem repareren."

'Ik zal het proberen kort te houden'

Geen WOIII

"Democratie gaat kapot als een gewone burger het gevoel heeft dat zijn stem niet meetelt, dat het zo is geregeld dat het systeem alleen de rijken of machtigen bevoordeelt."

Hij zei dat de democratie vastloopt als er geen bereidheid is om compromissen te sluiten, verwijzend naar de kloof tussen Republikeinen en Democraten die veel beleidsplannen doet stranden.

Over de oorlog tegen IS zei Obama dat we niet moeten overdrijven en zeggen dat het om de Derde Wereldoorlog gaat en dat het bestaan van Amerika op het spel staat. "Dat speelt ze alleen maar in de kaart. We moeten ze gewoon noemen wat ze zijn: moordenaars en fanatici die we moeten vernietigen."

Verder wil Obama dat de VS een leidende rol gaat spelen bij de strijd tegen kanker. Vice-president Biden, wiens zoon onlangs stierf aan kanker, gaat dat coördineren. "Laat Amerika het land zijn dat erin slaagt kanker de wereld uit te helpen."

Michelle Obama naast een lege stoel die de slachtoffers van vuurwapengeweld symboliseert

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl