Making a Murderer

Obama reageert op 'Making a Murderer'-petitie

Het Witte Huis heeft gereageerd op een petitie die vraagt om amnestie voor Steven Avery en zijn neefje Brendan Dassey. Zij zijn de hoofdpersonen uit de populaire Netflix-serie Making a Murderer. In de documentaireserie wordt twijfel gezaaid over de veroordeling van de twee.

Honderdduizenden ondertekenden een petitie die Obama vroeg om gratie te verlenen. De reactie: president Obama heeft niet de macht om beiden vrij man te maken, omdat de zaak is beslist door de Amerikaanse staat Wisconsin en niet de landelijke overheid.

Megadocu

Heb je de serie nog niet gezien, dan heb je het er ongetwijfeld al wel bij de koffieautomaat over gehoord. Making a Muderer maakt wereldwijd heel wat discussie los over het Amerikaanse rechtssysteem. De tiendelige documentaire volgt jarenlang de zaak van Steven Avery. Hij zit onterecht vast in Manitowoc, in de Amerikaanse staat Wisconsin, voor een verkrachting, totdat 18 jaar later uit DNA-onderzoek blijkt dat hij niks mee te maken had.

Avery komt vrij in september 2003 en eist 36 miljoen dollar van Manitowoc County voor zijn onterechte celstraf. Maar twee jaar later wordt hij weer opgepakt. Hij is hoofdverdachte voor de moord op de 25-jarige fotografe Theresa Halbach en wordt, net als zijn op dat moment 16-jarige neefje Brendan Dassey, veroordeeld tot levenslang.

De documentairemakers laten zien wat er allemaal zou zijn misgegaan tijdens het moordonderzoek. De advocaten van Avery suggereren dat de politie, uit angst om zelf vervolgd te worden, bewijs zouden hebben neergelegd op het plaats delict. Zo werden bloedsporen van Avery gevonden in de auto van Theresa Halbach, die op zijn terrein zou zijn neergezet. Ook vonden agenten opeens haar autosleutel op zijn kamer. Daarnaast zou de bekentenis van zijn neefje Dassey, die zwakbegaafd is en op dat moment minderjarig, door de politie zijn afgedwongen.

Petities

Meerdere petities werden opgezet, die pleiten voor de vrijlating van de twee. Bijvoorbeeld op Change.org, maar dus ook op de site van het Witte Huis. Op het moment dat daar binnen dertig dagen 100.000 handtekeningen worden verzameld, moet president Obama zijn blik op de petitie werpen en publiekelijk reageren. Zoals hij dat eerder ook al moest doen bij de vraag of Justin Bieber kon worden uitgezet naar Canada.

Omdat Steven Avery en Brendan Dassey beide gevangenen zijn van de staat, kan de president ze geen gratie verlenen.

Het Witte Huis

Wat kan Obama voor hen doen? Eigenlijk dus niets, omdat het besluit over de zaak niet op landelijk niveau is gemaakt. Alleen de staat Wisconsin zelf kan gratie of amnestie verlenen.

Maar, staat in het statement, de president heeft zich als doel gesteld om het rechtssysteem eerlijker te maken. Daarom heeft hij ook al gezorgd voor 184 strafverlagingen en dat zijn er meer dan de afgelopen vijf presidenten bij elkaar hebben gedaan.

Obama heeft meer mensen strafverlaging gegeven dan de vorige vijf presidenten bij elkaar

Deel artikel: