Het is precies een jaar geleden dat het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo wereldnieuws werd, toen om een uur of 11 twee gewapende mannen de redactie in Parijs binnenvielen en er een bloedbad aanrichtten. Twaalf mensen werden die dag gedood: acht journalisten, een bezoeker, een beveiliger en twee politieagenten
De Nederlandse cartoonisten Ruben L. Oppenheimer en Tjeerd Royaards herdenken vandaag de aanslag ook met - hoe kan het ook anders - een cartoon.
Ruben L. Oppenheimer, cartoonist voor onder andere nrc.next en NRC Handelsblad.
"We 'vieren' vandaag de verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo. Ik heb destijds vaker tekeningen gemaakt van potloden, daar is dit een verwijzing naar. Maar het symboliseert voor mij vooral de vrees dat we er nog niet zijn. Wanneer de volgende klap komt, weet ik niet, maar ik verwacht wel dat 'ie komt. "
"Na de aanslag op Charlie Hebdo hoorde je mensen zich hardop afvragen of cartoonisten te ver waren gegaan. Hadden ze er niet een beetje om gevraagd? Het klinkt misschien heel gek, maar de reeks aanslagen in november heeft de druk er een beetje af gehaald. Na 'Bataclan' blijkt dat je de profeet ook beledigt als je een concert bezoekt of een terrasje pikt."
"Ik maak eigenlijk geen andere tekeningen sinds de aanslag op Charlie Hebdo, al zit het wel in je achterhoofd. Ik wist dat cartoons reactie uitlokken, dat het soms gevaarlijk kan zijn. Een jaar geleden is dat op een enge manier onderstreept."
Tjeerd Royaards, cartoonist voor onder andere nrc.next en De Volkskrant.
"Je suis Charlie, een jaar later. Nog nooit was er zoveel aandacht voor politieke cartoons en steun voor politieke cartoonisten als in de weken na de aanslag op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo op 7 januari 2015. Nu, precies een jaar later, is het de vraag hoezeer het ‘Je suis Charlie’-gevoel nog leeft."
"Bij mijzelf leeft een jaar later nog steeds een gevoel van strijdbaarheid, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat ik niet voorzichtiger ben geworden met mijn cartoons. Maar die strijdbaarheid blijft alleen maar als wij als cartoonisten ons gesteund blijven voelen door het publiek en door de media."
Vrije voeten
Charlie Hebdo zelf heeft deze week een speciale editie om de aanslag te herdenken. Het blad is twee keer zo dik en er worden een miljoen exemplaren afgedrukt in plaats van de gebruikelijke 100.000 exemplaren.