NOS Nieuws

Zelfs op de Noordpool dooit het soms

De ijsberen gaan een warme jaarwisseling tegemoet. Gisteren mat een boei in de buurt van de Noordpool een temperatuur van een graad boven nul. Uitzonderlijk hoog, en al helemaal voor de winter. "Min 25, min 30, dat zijn normale temperaturen", zegt klimaatwetenschapper en NOS-weerman Peter Kuipers Munneke.

De hoge temperaturen worden veroorzaakt door de storm die ook verantwoordelijk is voor noodweer in de Verenigde Staten en IJsland. "Daardoor kan warme lucht gemakkelijk vanuit Zuid-Europa naar de Noordpool getransporteerd worden", legt Kuipers Munneke uit.

Hoewel het uitzonderlijk warm is op de Noordpool, is er nog niet direct reden voor paniek. "Het ijs is niet in een nacht weggesmolten", sust Kuipers Munneke. "Maar we weten dat het arctisch gebied aan het opwarmen is. En iedereen weet dat het koud hoort te zijn op de Noordpool, dus zo'n temperatuur zal vooral symbolisch erg belangrijk zijn."

De temperaturen op de Noordpool kunnen snel wisselen en in de loop van de dag is het kouder geworden. Er worden vandaag temperaturen gemeten van 15 graden onder nul. Nog steeds warmer dan normaal is voor deze tijd van het jaar.

Beelden van een Nederlandse expeditie op de Noordpool

De enige manier om te voorkomen dat het nog vaker gaat dooien, is door de hoeveelheid broeikasgas in de atmosfeer terug te dringen. Kuipers Munneke: "De natuurkunde is wat dat betreft vrij simpel".

De Noordpool warmt veel sneller op dan de rest van de aarde. Het gebied verandert razendsnel, bleek deze zomer tijdens de grootste Nederlandse pool-expeditie ooit.

"Ik kende de cijfers natuurlijk. Toch vond ik het confronterend om daar rond te varen en elke gletsjer kleiner te zien worden", zei Kuipers Munneke toen. Hij was een van de 55 wetenschappers die mee ging om onderzoek te doen.

Begin december bereikten bijna 200 landen een klimaatakkoord in Parijs. De landen beloven onder meer een einde te maken aan de stijging van broeikasgassen en de opwarming van de aarde te beperken tot "ruim onder de 2 graden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl