Hof geeft 'journaalkaper' Tarik Z. wat hogere straf
Tarik Z. is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar en vier maanden cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Z., die begin dit jaar het NOS-gebouw binnendrong, krijgt daarmee van het hof een iets hogere straf dan van de rechtbank.
Het hof in Leeuwarden geeft Z. verder een proeftijd van drie jaar. In die periode mag hij niet in de buurt komen van het Mediapark in Hilversum, waar de NOS zit. Ook moet Z. zich melden bij de reclassering en moet hij worden behandeld.
De rechtbank legde Z. in juli 2,5 jaar cel op, waarvan de helft voorwaardelijk. Zowel Z. als het OM ging in beroep tegen de uitspraak. Het OM had bij het hof opnieuw vier jaar cel geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk.
Schrik in samenleving
Het hof acht ongeveer hetzelfde bewezen als de rechtbank, waaronder gijzeling, bedreiging en illegaal wapenbezit. Het hof benadrukte dat hij een "zeer bedreigende brief" had laten zien aan de bewakers bij de receptie, een fors wapen bij zich had en een oortje droeg dat suggereerde dat er nog anderen betrokken waren.
Zijn actie heeft een grote impact gehad op de direct betrokkenen, maar daarnaast ook grote gevolgen gehad, stellen de rechters. In de samenleving was "sprake van schrik toen bleek dat het NOS Journaal niet zoals gebruikelijk werd uitgezonden, terwijl die avond enige tijd nadien in aangepast programma voortdurend zicht- of hoorbaar is geweest hoe verdachte zich bewapend met beveiligingsmedewerker in de studio bevond", aldus het hof.
Z. zal nu vermoedelijk binnenkort naar een inrichting gaan met een lichter regime, zegt verslaggever Lidwien Gevers. Hij kan dan overdag werken of studeren en moet zich 's avonds weer melden. Z. zou eigenlijk eind april vrijkomen, maar dat wordt nu door de hogere straf van het hof een maand later.
Manipulatie
De student drong op 29 januari het gebouw van de NOS in Hilversum binnen met een neppistool, dwong een beveiliger hem naar een studio te brengen en eiste zendtijd in het Journaal van 20.00 uur. Het pand van de NOS werd ontruimd, het NOS Journaal en de uitzending erna werden verstoord. Z. werd uiteindelijk in de studio overmeesterd door politieagenten.
Z. erkende voor de rechter dat het "niet zo'n slimme actie" was. Ook zei hij dat hij graag verder wil met zijn studie.
Een van de redenen die hij had gegeven voor zijn actie was dat de NOS de publieke opinie zou manipuleren en dat de nieuwsorganisatie hiertoe in staat is omdat de NOS het glasvezelnetwerk zou beheren. Z. hield tijdens het proces vast aan die beweringen.
Z. kondigde na de uitspraak van het hof aan dat hij in beroep wil gaan.