Een Hello Kitty-figuur
NOS Nieuws

Gegevens van miljoenen Hello Kitty-fans slecht beveiligd

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Wereldwijd zijn de gegevens van zo'n 3,3 miljoen Hello Kitty-fans makkelijk online te stelen. Dat zegt beveiligingsonderzoeker Chris Vickery tegen de website CSO Online. Of er ook Nederlandse gebruikers zijn getroffen, is nog onduidelijk.

Hello Kitty verkoopt onder meer kleding en schoolspullen. Daardoor is het goed mogelijk dat de database ook persoonsgegevens van kinderen bevat.

Versleuteld

De onderzoeker vond onder meer de voor- en achternaam van gebruikers, de geboortedatum, het geslacht, land waar ze wonen, het e-mailadres en versleutelde wachtwoorden, waarvan de beveiliging relatief makkelijk is te kraken. CSO Online zegt bewijs voor het datalek te hebben gezien, maar publiceert dit niet.

Sanrio, de eigenaar van het Hello Kitty-merk, en de hostingprovider zijn inmiddels ingelicht, zegt CSO Online. Of de problemen al zijn opgelost is nog onbekend. Sanrio heeft nog niet op de problemen gereageerd.

De data komen van meerdere websites, zegt Vickery, waaronder Sanriotown.com, de officiële fansite van Helly Kitty.

Advies aan gebruikers

Doordat niet is uit te sluiten dat kwaadwillenden misbruik hebben gemaakt van het lek, is het advies aan gebruikers om het wachtwoord van deze websites te wijzigen. Als het wachtwoord ook op andere sites is gebruikt, kan het ook daar beter worden aangepast, sowieso omdat een uniek wachtwoord voor elke site het beste is.

Hack Vtech

Het is de tweede keer in relatief korte tijd dat een populair product voor kinderen online slecht beveiligd blijkt te zijn. Eerder ontdekte een hacker dat de data die door speelgoed- en gadgetfabrikant Vtech werden opgeslagen makkelijk te hacken was. De data van miljoenen ouders en kinderen wereldwijd konden zo vrij makkelijk in handen van kwaadwillenden komen.

Dat is voor zover bekend niet gebeurd, de hacker beloofde niks met de data te doen. Bij de hack werden gegevens van 124.730 Nederlandse kinderen en meer dan 100.000 Nederlandse ouders gestolen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl