Rami Jarrah (rechts) maakt reportages in Aleppo

'Ik kan dit niet alleen, maar heb geen andere keus'

Rami Jarrah vluchtte 4 jaar geleden uit Syrië. Maar hij is terug, met camera. De activist wil laten zien dat de bommen van de luchtaanvallen veel burgerslachtoffers maken. In Aleppo rent hij van puinhoop naar puinhoop.

"Ik moet op heel veel plekken tegelijkertijd zijn om vast te leggen wat er gebeurt. Ik kan dit niet alleen. Maar er zijn hier verder geen journalisten. Ik heb geen andere keus."

We zien dit soort dingen elke dag.

Activist Rami Jarrah

We spraken Rami net na een luchtaanval op een marktplein.

"We waren in een school toen de bommen vielen. De granaatsplinters vlogen langs ons. Daarom wisten we dat het heel vlakbij was. We gingen er naartoe en legden de nasleep vast op camera. We zien dit soort dingen elke dag."

Volgens Rami zijn er dagelijks zo'n 10 tot 15 luchtaanvallen op Aleppo. De tijdstippen lijken willekeurig, net als de doelwitten. "Overdag zijn het vooral Russische aanvallen, 's avonds zijn het de aanvallen van het Syrische regime."

Rami Jarrah in Aleppo

Rusland bombardeert IS in Syrië, maar volgens ooggetuigen vallen de bommen vooral in gebieden die in handen zijn van opstandelingen. Onder andere Aleppo wordt hard geraakt.

"IS is hier niet. En er zijn ook geen gewapende rebellen. Die staan in de frontlinie. Dus de slachtoffers hier zijn altijd burgers", zegt Rami.

Inwoners van Aleppo hebben constant met bombardementen te maken

De inwoners van Aleppo weten na een aanval precies of die door Russische of Syrische vliegtuigen is uitgevoerd. "Russische vliegtuigen zijn wit, ze vliegen hoger en zijn sneller dan Syrische vliegtuigen omdat ze geavanceerder zijn."

"Mensen wennen hier aan de situatie. De schuilplaatsen worden bijna niet gebruikt. Dan zouden de mensen hier constant onder de grond moeten leven. Er is altijd een vliegtuig in de lucht."

De schuilplaatsen worden bijna niet gebruikt. Dan zouden de mensen hier constant onder de grond moeten leven.

Activist Rami Jarrah

Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen door de luchtaanvallen is onduidelijk. "De ziekenhuizen staan hier enorm onder druk. We hebben geprobeerd om daar te filmen maar dat mocht niet. Medewerkers waren bang dat hun ziekenhuis dan een doelwit werd. Het Syrische regime wil niet dat we de "gewone" mensen hier in beeld brengen."

Wie bombardeert waar in Syrië?

Rami hoopt dat we door zijn video's begrijpen wat er in Syrië gebeurt. "De mensen hier worden geterroriseerd door Assad, IS en de Russische luchtaanvallen. Het is belangrijk dat iedereen dat weet."

De activist blijft voor onbepaalde tijd in Aleppo, ondanks het gevaar. "Ik word bedreigd door Assad en IS, maar die zijn niet aan de macht in Aleppo. Ik moet alleen vrezen voor de luchtaanvallen, net als de rest van de mensen hier."

Deel artikel: