Somaliërs opgepakt om terrorisme
In Rotterdam zijn gisteravond twaalf Somaliërs opgepakt die worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme. Dat meldt het Openbaar Ministerie.
De Somaliërs wilden volgens de AIVD op korte termijn een terroristische aanslag in Nederland plegen.
De Nationale Recherche heeft een belwinkel, vier woningen in Rotterdam en twee motelkamers in Gilze-Rijen doorzocht. De doorzoekingen hebben nog geen aanknopingspunten opgeleverd. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.
De mannen worden op dit moment verhoord. Ze zitten vast in een arrestantencomplex in Houten. Er gelden voor hen beperkingen. Dat betekent dat hun advocaten geen mededelingen mogen doen over de zaak.
Nationaliteit
Het is niet duidelijk wat het mogelijke doelwit was van de Somaliërs.
De aangehouden mannen zijn tussen de 19 en 48 jaar. Een aantal heeft een Nederlands paspoort, zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket. Eén van de arrestanten heeft de Deense nationaliteit en de rest de Somalische.
Zes van de aangehouden mannen wonen in Rotterdam, de anderen wonen niet in Nederland.
Geweld
De laatste tien jaar zijn met name veel jonge Somaliërs naar Nederland gekomen. Zij worden sinds enkele jaren goed in de gaten gehouden door de AIVD. De inlichtingendienst vermoedt dat de jihadistische strijd in Somalië vanuit Nederland wordt ondersteund. In ons land - maar ook in andere Europese landen - zouden geld en mensen worden geworven voor terreurgroepen in Somalië, zoals al-Shabaab.
De Somaliërs komen uit een land dat in chaos verkeert. Er zijn nauwelijks wetten, het onderwijs is slecht en de meeste mensen hebben geen veilig huis en geen zeker inkomen. Het gebruiken van geweld is een overlevingsstrategie geworden.
Vaak nemen de gevluchte Somaliërs hun problemen mee naar Europa. En dat maakt hen vatbaar voor radicalisering.
'Beperkt'
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding zegt dat het dreigingsniveau in Nederland niet verandert door de arrestaties, al is de actuele dreiging nu wel weggenomen.
Het dreigingsniveau blijft staan op 'beperkt', wat betekent dat de kans op een aanslag in Nederland klein is.