NOS Nieuws

Brussel: iedereen controleren aan buitengrens Schengen

Om de veiligheid binnen het Schengengebied te vergroten, moet iedereen aan de buitengrenzen van het gebied weer systematisch worden gecontroleerd. Dat staat in het plan van de Europese Commissie voor een Europese grenswacht.

Het plan, dat vorige week al werd aangekondigd, is voor alle buitengrenzen van het Schengengebied, te land, ter zee en in de lucht. De controles moeten gaan gelden voor inwoners van landen binnen en buiten de Europese Unie, en voor zowel mensen die het Schengengebied binnenkomen als mensen die het verlaten.

De vluchtelingencrisis heeft laten zien dat de Europese buitengrenzen onvoldoende worden bewaakt. Volgens Frontex, het EU-agentschap voor grensbewaking, zijn er dit jaar minstens 1,2 miljoen illegale grensoverschrijdingen geweest. Dat heeft ertoe geleid dat verschillende Schengenlanden de afgelopen maanden grenscontroles hebben ingesteld.

Gedeelde verantwoordelijkheid

De Europese Commissie stelt de oprichting van een 'European Border and Coast Guard' voor. Deze dienst krijgt meer geld, personeel, materieel en bevoegdheden om de Europese buitengrenzen te beheren dan Frontex.

De grenswacht moet een pool van 1500 mensen krijgen die binnen drie dagen moeten kunnen uitrukken om een crisis aan de buitengrenzen aan te pakken. Verder is het de bedoeling dat de dienst in 2020 1000 mensen in vaste dienst heeft: meer dan twee keer zo veel als Frontex nu.

Voornaamste principe is volgens eurocommissaris Timmermans dat het beheer van de buitengrenzen niet langer een taak en bevoegdheid van een land aan een buitengrens is, maar een gedeelde Europese verantwoordelijkheid wordt.

'We falen in het beschermen van onze buitengranzen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl