Borstsparende operatie geeft mogelijk grotere overlevingskans
Vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium lijken meer kans te hebben om de ziekte te overleven als ze een borstsparende operatie in combinatie met bestraling ondergaan. Amputatie van de borst zonder bestraling lijkt een minder gunstig effect te hebben, blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland.
Mogelijk zorgt de bestraling ervoor dat patiënten uiteindelijk genezen, maar dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Bij amputatie kunnen mogelijk eerder kankercellen in het borstweefsel achterblijven.
Bij het onderzoek is rekening gehouden met allerlei verschillen, zoals de grootte en eigenschappen van de tumor.
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim 37.000 vrouwen bij wie tussen de jaren 2000 en 2004 een vroeg stadium van borstkanker werd ontdekt. Van de vrouwen die een borstsparende operatie ondergingen, was na tien jaar nog 76,8 procent in leven. Bij vrouwen van wie de borst was geamputeerd, was dat 59,7 procent.
De uitkomsten van het onderzoek worden beïnvloed doordat de vrouwen die een borstamputatie kregen slechtere vooruitzichten hadden dan de andere. Ze waren ouder en de kenmerken van de tumoren waren ongunstiger. De onderzoekers hebben daarvoor zo goed mogelijk gecorrigeerd, maar die invloed is niet helemaal uit te sluiten.
Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis trekt een andere conclusie uit het onderzoek. Volgens dit ziekenhuis is een borstsparende operatie met bestraling niet per se beter dan een borstamputatie.