'De kinderen liggen wakker van mijn verwarde buurman'
"Hij maakt een boel herrie. Gillen. Schreeuwen. Meubels die door de kamer vliegen." Verwarde huurders terroriseren vaak hun buren. En die kunnen er weinig tegen doen. Dat ondervond ook Minke Uitterhoeve uit Vlaardingen. Haar bovenbuurman is schizofreen. Maar hem neemt ze niets kwalijk.
In Vlaardingen is de rust in de flat even teruggekeerd. "Hij slaapt", zegt ze. "Overdag eigenlijk altijd." Maar vaak gaat de man 's nachts zo tekeer, dat haar kinderen er wakker van worden. "Ze worden er niet elke keer meer wakker van, want het is iets waar ze aan gewend zijn geraakt. Maar toch komt het een keer of drie in de week voor dat ze er wel wakker van worden."
Gegrom. Geschreeuw. Dat lijkt het alsof hij ruzie heeft met iemand.
Het is een steeds vaker voorkomend probleem: overlast door huurders die verward gedrag vertonen. Dat blijkt uit een enquête die Aedes, de koepelorganisatie van de corporaties, heeft gehouden onder zijn leden. Bijna drie kwart van de corporaties meldt een groeiend probleem met verwarde huurders.
De man in de Vlaardingse flat roept vaak onverstaanbare dingen, vertelt Uitterhoeve. "Gegrom. Geschreeuw. Dat lijkt het alsof hij ruzie heeft met iemand, maar in werkelijkheid is hij alleen."
Ze is al een paar keer bij de man langs geweest. "We praten er met elkaar over. Ik vertel hem dat hij mijn kinderen 's nachts wakker houdt en angstig maakt. Dan zegt hij dat hij het niet tegen mijn kinderen heeft, maar tegen de stemmen in zijn hoofd. Ik heb hem weleens gevraagd of hij het gesprek morgen wil voortzetten, maar dat werkt helaas niet. Hij zegt het ook eerlijk: dat kan niet, ik kan er niets tegen doen."
Ook de politie is meerdere keren langsgekomen. "Dan is hij wel even stil. Maar de hoeveelheid overlast hangt samen met het aantal vriendjes dat langskomt en hem waarschijnlijk drugs brengt. Het is ondertussen wel duidelijk dat als hij die drugs bij zijn medicatie gebruikt, of zijn medicatie door de drugs vergeet, de overlast toeneemt."
Ik neem het hem niet kwalijk. Hij kan er ook niets aan doen.
Uitterhoeve heeft al veelvuldig contact gehad met de woningbouwvereniging. "Ik heb ook zijn hulpverlener gesproken. Hij is onder behandeling. Alle partijen hebben begrip voor de zaak, maar kunnen er weinig aan doen. Ze moeten een hele lijst aan klachten hebben, maar het is ook gebleken dat mensen bang zijn om iets te melden, ook al hebben ze er last van."
Aedes concludeert uit het onderzoek dat de groeiende overlast van verwarde huurders verband houdt met het kabinetsbeleid om mensen met psychiatrische problemen vaker zelfstandig te laten wonen. "In principe juich ik dat ook alleen maar toe", zegt de flatbewoonster. "Ik neem het hem ook niet kwalijk. Hij kan er ook niets aan doen. Het is gewoon tragisch, verschrikkelijk om te zien."
Ze vindt dat de woningbouwvereniging iets moet doen. "Ik weet dat het lastig is, maar ik vind wel dat ze ook verantwoordelijk zijn voor de andere huurders." Tot nu toe doet de vereniging niet veel. "Ik zou niet meer weten waar ik kan aankloppen."