Demonstratie van de nekklem
NOS Nieuws

Dood arrestant zelden gevolg van toepassen nekklem

Toepassen van de nekklem bij arrestaties leidt zelden tot de dood van een arrestant. Dat blijkt uit onderzoek van Wilma Duijst, wetenschapper aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap. Zij kreeg voor haar onderzoek inzage in dossiers van de Rijksrecherche over de periode 2005-2012.

In die periode stierven 24 mensen bij een aanhouding waarbij fysiek geweld werd gebruikt, zegt Duijst in het NPO Radio 1-programma Argos dat zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur wordt uitgezonden. Slechts in 12 gevallen werd de nekklem toegepast, in één geval kwam de arrestant daarbij door verstikking om het leven.

Opvallend is verder dat alle 24 overleden arrestanten bijna geen kleren meer aanhouden of zelfs helemaal naakt waren. Dat wijst volgens haar op oververhitting door drank- of drugsgebruik. Ook viel op dat al deze mensen last hadden van overgewicht. Ook dat kan de oververhitting in de hand hebben gewerkt.

Mitch Henriquez

De uitkomst van haar onderzoek komt op een bijzonder moment. Binnenkort worden de resultaten bekend van het onderzoek van de inspectie Veiligheid en Justitie naar de doodsoorzaak van arrestanten bij wie de politie fysiek geweld gebruikte. Minister Ard van der Steur gaf opdracht voor dit onderzoek na de dood de afgelopen zomer van de Arubaan Mitch Henriquez in Den Haag. Ook bij hem hadden agenten de nekklem toegepast.

Argos rekende uit dat er gemiddeld 3 à 4 mensen per jaar omkomen doordat de politie fysiek geweld toepaste bij hun aanhouding. Jaarlijks gebruikt de politie zo'n 12.000 keer fysiek geweld bij een aanhouding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl