Radboudumc
NOS Nieuws

Arts Radboudumc mag van verzekeraar langer praten met patiënt

In het Radboudumc in Nijmegen mogen artsen voortaan langer met hun patiënten praten, als ze dat nodig vinden. Het ziekenhuis heeft daarover afspraken gemaakt met zorgverzekeraar VGZ. VGZ hoopt zo dat er minder behandelingen uitgevoerd worden en dat daardoor de zorgkosten dalen.

"Er zijn nu te weinig mogelijkheden voor zo'n langer gesprek", zegt een woordvoerder van VGZ. "Voor sommige behandelingen wel, maar niet voor alle." Ook maakt het contract met VGZ het voor de artsen van het Radboudumc mogelijk om verder buiten de bestaande protocollen te treden, door bijvoorbeeld een andere arts bij het gesprek te betrekken.

Hartklep

Dat heeft positieve gevolgen voor de patiënten, zegt Ab Klink, lid van de Raad van Bestuur van VGZ. Hij noemt een voorbeeld uit het Radboudumc van een geriater die meekijkt bij een patiënt die mogelijk een nieuwe hartklep nodig heeft.

Een operatie brengt altijd risico's met zich mee, zoals meer medicijngebruik en blijvende verwardheid na het ontwaken uit de narcose. De geriater legt dergelijke risico's uitgebreid uit. "Dan blijkt dat mensen vaker zeggen, ik begin er niet aan." Volgens het Radboudumc kiest tien procent minder mensen voor een operatie. Het medicijngebruik en het aantal mensen dat in de war is neemt af, en volgens Klink wijzen de eerste cijfers er ook op dat de mortaliteit daalt.

Ziekenhuizen en verzekeraars hebben te veel de neiging naar de prijs te kijken, zegt Klink. "Als die laag is, dan is het het beste contract. Maar dat is soms niet het geval. Soms kun je beter de prijs iets verhogen, zodat er meer tijd is voor de patiënt. Juist dat levert betere zorg op."

Drie jaar

Het contract met het Radboudumc is voor drie jaar. Dat is omdat de resultaten van de nieuwe methode niet direct duidelijk zullen zijn. Klink noemt de artsen die meedoen dappere dokters. "Ze snijden toch een beetje in eigen vlees. Want minder behandelen betekent minder omzet. Om die keuze te maken moet je best een beetje dapper zijn."

De langere gesprekken gelden voor alle patiënten van het Radboudumc, niet alleen voor de patiënten die bij VGZ verzekerd zijn.

Uiteindelijk zou VGZ willen dat de beloning afhangt van de vraag of de patiënt goed behandeld is. "Dat kan nu nog te weinig, maar dit contract is een stap in die richting", zegt de voorlichter van VGZ.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl