Chinezen in de smog: 'Ik ben bang voor kanker'
In Peking kijkt niemand meer op van mensen die met mondkapjes op straat lopen om zo weinig mogelijk smog in te ademen. Hoewel de stad ongezond grijs oogt en gisteren code rood werd gegeven, is het wel eens veel erger geweest.
Het leven gaat zo veel mogelijk gewoon door, al zijn de scholen dicht en moeten auto's met even kentekennummers aan de kant blijven.
"Ik moet een groot deel van de tijd buiten zijn en daarom ben ik erg bang dat ik kanker krijg als de smog nog lang blijft hangen", zegt de 25-jarige Zhang Jingtie die in Peking woont. "Er moet echt iets gebeuren om ons milieu te beschermen."
Neusbloedingen
Bewoners moeten vooralsnog zelf maatregelen nemen, bijvoorbeeld door niet onnodig naar buiten te gaan. Verkopers van mondkapjes maken van de nood een deugd en doen goede zaken met maskers die de lucht filteren. Gezondheidswinkels verdienen goed aan perensap, omdat dat goed zou zijn voor de longen.
Veel ouders maken zich zorgen om de gezondheid van hun enige kind, zegt correspondent Marieke de Vries. Omdat de scholen toch dicht zijn, kocht Jiang Xia voor zichzelf en haar 8-jarige dochter een ticket om naar een relatief schone stad 3200 kilometer van Peking te vliegen. "Nu we hier schone lucht inademen, kan ik zeggen dat het een verstandig besluit was." In Peking had haar dochter steeds last van neusbloedingen.
Peking wordt als grap 'Greying' genoemd
Ook op sociale media zeggen veel bewoners van de hoofdstad en andere steden aan de oostkust dat ze ergens anders naartoe zijn gegaan. Ze moesten daarvoor duizenden kilometers reizen, omdat de verre omgeving van Peking en andere grote steden is vervuild. "Peking wordt als grap 'Greying' genoemd", zegt De Vries.
De vervuilingsgraad is nu 350. Dat wil zeggen dat er 350 microgram smogdeeltjes in een kubieke meter lucht zitten. De Vries: "Vorige week was dat 900 microgram, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie 25 het maximum vindt."
Voorlopig moeten de bewoners in de stedelijke gebieden zich nog schrap zetten, zegt De Vries. "China heeft op de klimaattop in Parijs laten weten dat het een inhaalslag gaat maken om de vervuiling terug te dringen, maar het duurt nog een tijd voordat dit effect heeft. Pas in 2030 wordt de piek bereikt. Dat betekent dat het nog 15 jaar lang erger kan worden."