Een indiaan uit het Amazone-gebied op de klimaattop in Parijs
NOS Nieuws

Klimaattop bijna op de helft, wat gebeurt er eigenlijk?

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Ook in het weekend wordt er onderhandeld op de klimaattop in Parijs. Geprobeerd wordt om een ontwerptekst af te hebben, voor maandag ministers uit alle landen aanschuiven voor de tweede, beslissende week.

Op 11 december moet er een akkoord liggen. De afspraken moeten ertoe leiden dat de temperatuur op aarde niet verder stijgt dan met 2 graden. Maar vrijwel niemand in Parijs denkt dat de deadline van 11 december wordt gehaald.

Rustiger

Het begin van de top in de Parijse voorstad Le Bourget was deze keer anders dan anders. Staatshoofden en regeringsleiders van ongeveer 150 landen kwamen naar het conferentiecentrum om uit te stralen dat ze de top heel belangrijk vinden.

Dinsdag, toen de leiders vrijwel allemaal weer weg waren, werd het rustiger. Het normale onderhandelingswerk kon beginnen. Wel waren er in het weekend voorbereidende gesprekken geweest, om maar geen tijd te verliezen.

Ontwerp-tekst

In de eerste week praten hoge ambtenaren over een voorlopige tekst. Een eerste concept is klaar, melden onderhandelaars in Parijs. Ze brengen de grootste geschilpunten in kaart en zoeken naar oplossingen. Daarvoor worden telkens verschillende groepen landen gevormd en sub-groepen en sub-sub-groepen. Zo wordt gepraat over uitstootdoelen en over geld om arme landen te helpen met het klimaatprobleem.

Dit weekend moet er een tekst liggen waarmee in de tweede week ministers uit alle landen aan de slag kunnen. Maar voor het zover is, worden er als het ware kunstmatig crises gecreëerd. Er worden deadlines gesteld en als het niet lukt om die te halen, wijzen groepen landen elkaar aan als schuldigen.

38 pagina’s

Dit gebeurde ook donderdagavond. Landen in Latijns Amerika en Afrika uitten beschuldigingen aan het adres van westerse landen. Zo was er een Boliviaan die riep dat er niet eerlijk werd onderhandeld. Daarop nam een Brit het woord, namens de hele EU.

Hij stelde, met Britse kalmte, dat er toch echt al veel is bereikt. Er ligt een voorlopige tekst van 38 pagina’s. In de ene helft staat wat de doelen en principes van het verdrag zijn. In de andere helft wordt meer het proces beschreven: wanneer treedt het in werking, hoe wordt het gemonitord etc.

Greenpeace

Milieuorganisaties volgen de onderhandelingen op de voet. Greenpeace bijvoorbeeld stelt dat het onderhandelingsproces weliswaar qua tijd op de helft is, maar niet qua bereikte resultaten. Toch is de sfeer volgens de milieuorganisatie heel anders is dan bij de vorige grote klimaattop: "Er heerst een constructieve sfeer en de belangrijkste onderhandelaars lijken vastberaden om een akkoord te bereiken.”

Beide weken van de top staan bol van nevenactiviteiten. Topbestuurders van multinationals, burgemeesters van grote steden, wetenschappers en milieuorganisaties organiseren van alles en gebruiken de top voor 'het betere netwerken'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl