Aankondigingen van 'side events' op de klimaattop in Parijs
NOS Nieuws

Volop netwerken op de klimaattop

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Op de klimaattop in Parijs wordt niet alleen onderhandeld, het is ook een groots netwerk-evenement. Er worden allerlei initiatieven gelanceerd, rapporten gepresenteerd en paneldiscussies gehouden. Het ene interessanter dan het andere, maar allemaal over datzelfde thema: het opwarmende klimaat. Een dagje in Le Bourget, Parijs.

Ontbossing

Vandaag gaat het bijvoorbeeld over de mogelijkheden die er zijn om ontbossing tegen te gaan. De 'Brazilian Coalition' komt met voorstellen om illegale houtkap aan te pakken in het land met het meeste tropisch regenwoud. De enige manier, aldus deze coalitie, is het in kaart brengen van de hele keten van de houtkap. Want op dit moment wordt naar schatting maar liefst 80 procent van het hout op illegale wijze verkocht.

Ook gaat het deze dag over de impact van klimaatverandering op de Arabische regio. Dat is actueel, want steeds vaker worden conflicten in dit gebied in verband gebracht met natuurlijke omstandigheden. Hittegolven, cyclonen, droogtes en zandstormen komen de afgelopen jaren steeds vaker voor, zeggen de deelnemers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de voorzitter van het Arabische onderhandelingsteam en ambtenaren en politici uit landen als Libanon, Saoedi-Arabië, Jordanië, Oman en Egypte.

Clean Air

Ook is er een bijeenkomst georganiseerd door de Climate & Clean Air Coalition. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgt luchtvervuiling elk jaar voor het voortijdig overlijden van 7 miljoen mensen. Dus stelt de organisatie voor om de uitstoot van broeikasgassen die ook luchtvervuiling veroorzaken als eerste aan te pakken: methaan, roet en troposferische ozon. Dat scheelt veel doden en vertraagt ook de opwarming met 0,5 graad in 2050.

Aankondigingen van 'side events' op de klimaattop in Parijs

Het veranderen van een economie met veel CO2-uitstoot naar een koolstofarme economie vereist ook een grote verandering in de financiële wereld. Volgens het Internationale Energie Agentschap (IEA) betekent dit dat de financiële sector in 2020 wereldwijd met een biljoen dollar zo'n nieuwe economie moet stimuleren. Dat wil zeggen investeringen in schonere machines, gebouwen of transportmiddelen. Op de bijeenkomst "Private finance climate action" spreken ook de Franse ministers Michel Sapin van Financiën en Laurent Fabius van Buitenlandse Zaken.

Nederland

Ook Nederland organiseert dergelijke bijeenkomsten. Eentje gaat vandaag eveneens over financiën. Want "bij investeringen moeten de belasting van het milieu en de klimaatdoelstellingen van een bedrijf leidend zijn", aldus de uitnodiging. Met medewerking van de voorzitter van het ABP, Corien Wortmann-Kool, de CEO van ASN Bank Ewoud Goudswaard en Eloy Lindeijer van PGGM. Een ander evenement gaat over de zogenoemde CO2-prestatieladder. Een Nederlands instrument, dat bedrijven helpt bij het terugdringen van hun uitstoot.

Het is maar een greep uit alle activiteiten in Le Bourget, op een willekeurige dag. Deze bijeenkomsten staan geheel los van de formele onderhandelingen. Ze zeggen dan ook allemaal nog niets over de 'uitkomst van Parijs', over de mogelijke inhoud van een nieuw klimaatakkoord. Het zegt alleen iets over de intenties van de aanwezigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl