Strenge beveiliging van de bedreigde cartoonist Kurt Westergaard bij een bijeenkomst in Amsterdam
NOS Nieuws

Toch geen extra geld voor beveiliging cultuurinstellingen

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben hun voorstel waarmee ze extra geld wilden vrijmaken voor beveiliging van culturele instellingen ingetrokken. Ze wilden het geld uit het gemeentefonds halen, maar minister Bussemaker zag dat niet zitten.

VVD en PvdA stellen hun plannen nu met een jaar uit, zodat de gemeenten zich kunnen voorbereiden op de budgetwijziging.

Minister Bussemaker is blij dat de gemeenten nu niet meer overvallen kunnen worden door de budgetwijziging terwijl ze hun cultuurplannen al hadden gemaakt, maar ze blijft erbij dat het geld niet uit het gemeentefonds moet komen.

Sinterklaas spelen

De oppositie is blij dat het oorspronkelijke plan, dat in januari moest ingaan, van tafel is. "De coalitiepartijen wilden graag voor sinterklaas spelen met andermans geld", zegt SP'er Van Dijk.

Culturele instellingen zien nu soms af van het uitnodigen van sommige sprekers, omdat de beveiliging te duur is. VVD en PvdA willen dat de regering in gesprek gaat met die instellingen, om naar passende oplossingen te zoeken.

De meeste politieke partijen in de Kamer willen dat de overheid ook extra geld beschikbaar stelt, maar ze verschillen van mening waar dat vandaan moet komen. D66-leider Pechtold wil met andere partijen onderzoeken of er elders geld kan worden gevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl