Aruba bedreigd door hogere zeespiegel
Heleen Ekker
Redacteur
Heleen Ekker
Redacteur
Niet alleen eilanden met exotische namen in oceanen ver weg zijn beducht voor de stijgende zeespiegel. Ook Aruba, onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk, wordt serieus bedreigd. Dat zegt de Arubaanse premier Eman op de klimaattop in Parijs.
Eman is voorzitter van de groep kleine eilandstaten (SIDS) die het snelst problemen krijgen door zeespiegelstijging. Van de eilanden die zijn aangesloten bij de groep worden er volgens Eman 52 direct bedreigd.
Hotels
"Voor sommigen is dat heel acuut, speelt het nu, is het zelfs levensbedreigend. Voor Aruba gaat het vooral om het kustgebied waar wij achtduizend hotelkamers hebben. Deze hotels staan op een hele mooie kustlijn, die maar één meter boven de zee uitsteekt."
"Dus u kunt zich voorstellen dat als de zee 30, 40, 50 of zelfs 100 centimeter stijgt, er plotseling een serieuze uitdaging is voor onze hotels. Samen vormen die 80 % van onze economie."
Leven of dood
Waar de zeespiegelstijging in Aruba dus een bedreiging is voor de economie, is het op andere eilanden volgens Eman een kwestie van leven of dood. "Op sommige Pacific-eilanden gaat volgens de voorspellingen al in de komende tien jaar de zee boven het landsniveau uitkomen. Daarom praten de mensen er over verhuizen naar andere landen. Zo erg is het."
De kleine eilanden trekken samen op, omdat ze veel gemeen hebben. Niet alleen vanwege klimaatverandering, zegt Eman. "Op veel eilanden is er een monocultuur, we zijn afhankelijk van import van het vasteland en we zijn heel kwetsbaar voor orkanen en andere weersomstandigheden die soms de economie in één keer voor tientallen jaren achteruit kunnen zetten."
Energieneutraal
Eman erkent dat zijn invloed op de klimaattop niet groot is. Maar hij hoopt dat de landen die wel invloed hebben het probleem serieus nemen en snel omschakelen naar andere energievormen.
Aruba probeert daarbij het goede voorbeeld te geven. "In 2020 willen wij volledig energieneutraal zijn. Op dit moment komt op Aruba 30 procent van onze energie uit alternatieve bronnen. We willen dat dit in 2020 gegroeid is tot 100 procent."