Starbucks
NOS Nieuws

Kabinet in beroep tegen Starbucks-uitspraak

Nederland gaat in beroep tegen de uitspraak van de Europese Commissie dat Nederland illegale staatssteun heeft gegeven aan Starbucks. De commissie toont volgens het kabinet niet overtuigend aan dat de belastingdienst de regels heeft overtreden.

Ook schrijven minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer dat de commissie de afspraken beoordeelt op ongebruikelijke criteria.

De commissie oordeelde vorige maand dat Nederland de Amerikaanse koffieketen sinds 2009 20 tot 30 miljoen belastingvoordeel heeft gegeven. Het kabinet moet dat geld van Brussel terugvorderen.

Internationale afspraken

Dijsselbloem en Wiebes schrijven dat Nederland belastingontwijking juist tegengaat en zich houdt aan internationale OESO-afspraken.

"De Commissie geeft in het besluit een eigen uitleg en toepassing aan die richtlijnen. Bovendien gebruikt de commissie in haar besluit een nieuw, eigen criterium voor winstberekening dat niet bij de nationale regelgeving en het OESO-kader aansluit", schrijven de bewindslieden. "Juist omdat de belastingdienst gebruik maakt van internationaal erkende methoden ziet het kabinet zich genoodzaakt in beroep te gaan."

Starbucks mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty's voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een door het bedrijf opgezette brievenbusfirma in Engeland.

Die jaarlijkse royalty's waren bijna net zo hoog als de winst in Nederland. De royalty's werden voor de fiscus van de winst afgetrokken, waardoor Starbucks jarenlang nauwelijks belasting betaalde in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl