Kamer steunt begroting justitie onder voorwaarden
Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen het kabinet meer tijd geven om extra geld te vinden voor veiligheid en justitie. Daarmee lijkt er in beide Kamers een meerderheid te zijn voor de begroting van minister Van der Steur. Vandaag was het laatste deel van het Tweede Kamerdebat over zijn begroting.
Als er dit voorjaar extra geld nodig blijkt voor politie, OM en rechtbanken, en het kabinet wil daar serieus naar kijken, dan steunen oppositiepartijen in de Tweede Kamer nu toch de justitiebegroting. Dat zeggen SP, CDA, D66, Christen Unie en SGP.
Eerder dreigden deze partijen de begroting voor Veiligheid en Justitie niet te steunen, waardoor er in de Eerste Kamer geen meerderheid zou zijn.
Nu niet nog meer geld
Vorige week stelde het kabinet 250 miljoen euro extra beschikbaar voor justitie en veiligheid. Van der Steur zei donderdagmorgen dat er op dit moment niet nog meer geld kan worden vrijgemaakt.
Oppositiepartijen vrezen dat het extra geld niet genoeg is.
Zo lopen er nog cao-onderhandelingen en een reorganisatie van de Nationale Politie. Onduidelijk is hoeveel geld daar nodig is. Ook denken de partijen dat het aantal asielzoekers dat naar ons land komt veel hoger ligt dan waar nu rekening mee wordt gehouden. Kamerleden bestempelden de begroting eerder als een "gatenkaas" waarmee ze niet konden instemmen.
Strijdbaar
Van der Steur gaf vandaag aan dat hij ervan uitgaat dat het beschikbare geld nu wel voldoende is. Hij zei zich "strijdvaardig'' te zullen opstellen als er toch knelpunten blijken te zijn. Hij erkende dat er volgend jaar bij de Voorjaarsnota waarschijnlijk extra geld nodig is.
SP, CDA en D66 dienden moties in die het kabinet de opdracht geven om naar extra geld te zoeken.
Vertrouwen
CDA-Kamerlid Oskam: "De minister vroeg de Kamer om vertrouwen, dat krijgt hij dan ook. Maar dat schept dan wel de zware verantwoordelijkheid om orde op zaken te stellen."
De moties moeten volgens de partijen wel door de Tweede Kamer gesteund worden. De SP zei alsnog tegen de begroting te stemmen als de Kamer de moties niet aanneemt. Volgende week dinsdag zal er worden gestemd, het ziet ernaar uit dat een meerderheid de moties inderdaad steunt. En Van der Steur verzet zich daar niet tegen.