VVD onder vuur om justitiebegroting
In de Tweede Kamer hebben oppositiepartijen felle kritiek geuit op de VVD. De coalitiepartij vroeg oppositiepartijen om vertrouwen in de justitiebegroting te hebben, maar D66, CDA, SP en ChristenUnie hebben dat allerminst.
Ze vinden het extra geld dat naar veiligheid gaat onvoldoende en vrezen voor de veiligheid in ons land en de geloofwaardigheid van de rechtstaat. Dat de VVD de begroting 'fatsoenlijk' noemt, schiet oppositiepartijen in het verkeerde keelgat.
Vorige week zegde het kabinet 250 miljoen extra toe voor justitie en veiligheid maar de oppositie betwijfelt of dat genoeg is. Voor de begroting van Veiligheid en Justitie moeten oppositiepartijen minister Van der Steur aan een meerderheid helpen in de Eerste Kamer, daarom zijn hun wensen belangrijk.
'Arrogant gemurmel'
Het is nog maar de vraag of de oppositie het kabinet in de Eerste Kamer aan die meerderheid gaat helpen. Bij een betoog over de groei van het aantal asielzoekers en de financiële dekking lag de VVD flink onder vuur.
SP, CDA en D66 vroegen de VVD waar het geld vandaan moet komen als er meer dan de nu verwachte 58.000 asielzoekers naar ons land komen.
Volgens VVD-Kamerlid Azmani is het probleem voor nu gedekt, en kan er bij een stijging van het aantal asielzoekers bij de Voorjaarsnota opnieuw naar dekking gekeken worden. D66 Kamerlid Sjoerdsma bestempelde die uitleg van Azmani als "arrogant gemurmel".
SP-Kamerlid Gesthuizen noemde het "ongebruikelijk" om "een groot probleem dat iedereen ziet aankomen tijdens een begrotingsbehandeling vooruit te schuiven".
Zwarte gaten
Niet alleen op het terrein van asielzoekers, ook op andere vlakken, vertoont de begroting volgens de oppositie te veel gaten.
Volgens het CDA is er nog veel onduidelijk over het geld dat naar de politie gaat, moeten de rechtbanken in provinciesteden openblijven, en is de IND niet toegerekend op zijn taak. "Dit kan op deze manier niet uit", aldus CDA-Kamerlid Keijzer.
Volgens D66-leider Pechtold vertoont de begroting "zwarte gaten", waardoor het volgens hem onmogelijk is er mee in te stemmen. De SP sprak van een "gatenkaas". De ChristenUnie zei "zo geen ja te kunnen zeggen".