NOS Nieuws

De nieuwste groene stroom komt uit gras

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    Redacteur economie

Langs een provinciale weg in Zuid-Holland is een proef begonnen met de opwekking van stroom uit levende planten. Het is voor het eerst dat het Nederlandse bedrijfje Plant-e de werking buiten een laboratorium test.

De start-up is wereldwijd het verst gevorderd met deze technologie. "Ik durf wel te zeggen dat wij de enige in de wereld zijn die op dit niveau al praktijktesten aan het doen zijn", zegt Pim de Jager van Plant-e.

Het werkt als volgt: In een stuk grasland hebben ze allemaal buizen ingegraven, tussen de wortels van het gras. Het gras scheidt organisch materiaal uit via die wortels. In de buizen zitten bacteriën die het organisch materiaal opeten. Daarbij komen elektronen vrij, die worden opgevangen en zo wordt elektriciteit geproduceerd.

Test met elektriciteitsopwekking door planten in Zuid-Holland

Een voordeel van stroomopwekking uit planten is dat het allemaal onder de grond plaatsvindt en je er dus weinig van ziet. "Bij deze proefopstelling steken de buisjes nog een stukje boven de grond uit, maar dat hoeft straks niet meer", zegt De Jager. "Je kunt de originele toepassing van je grond behouden. Het blijft zoals het al was, alleen produceert de grond dan stroom."

Verlichting langs weg

Provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap Delfland hebben de opdracht gegeven voor de proef. "Dit heeft de potentie om de volgende duurzame energiebron te worden", zegt Jonne Klaver van de provincie.

"Langs de weg kunnen we straks wellicht verlichting in de vangrail of verkeerslichten laten branden op de energie die je uit het gras in de berm haalt. Hiervoor moet deze techniek nog wel verder ontwikkeld worden en daar willen we aan meehelpen. Als overheid faciliteer je de eerste stap en dan hoop je dat daarna de markt het oppakt en dat er opgeschaald wordt."

De test is bedoeld om te bekijken hoeveel elektriciteit de planten kunnen leveren. In de loop van volgend jaar komen de resultaten.

Concurreren met zon en wind

Op dit moment kan plantenstroom nog niet concurreren met andere manieren om stroom op te wekken. Maar Plant-e wil het buissysteem verder ontwikkelen en hoopt in de komende jaren dat de prijs per kilowattuur vergelijkbaar wordt met die van zonne- en windenergie.

De verwachting is dat de testopstelling straks genoeg stroom levert voor 200 ledlampjes. Dat is niet genoeg voor de huidige straatverlichting. Maar een grotere opstelling in combinatie met energiezuinige lampen zou wel genoeg zijn voor verlichting langs een provinciale weg.

  • NOS/Leen Kraniotis
    De proefopstelling langs de N470
  • NOS/Leen Kraniotis
    De ledlamp brandt op plantenstroom
  • NOS/Leen Kraniotis
    Buis en ledlamp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl