Wifi in de trein, hotspots in het hotel, gratis internet in koffietentjes. Overal is gratis draadloos netwerk beschikbaar. Maar die hotspots zijn vaak zo lek als een mandje. Experts praten deze week in Amsterdam met elkaar over dat probleem.
Hoe onveilig is zo'n openbaar netwerk eigenlijk? De Finse internetexpert Janne Pirttilahti laat zien hoe gemakkelijk hij internetverkeer van een telefoon kan aftappen:
Peter Zinn adviseert de landelijke politie over internetveiligheid. Hij zegt dat de mensen zelf het grootste probleem zijn. Volgens hem zijn we slecht in wachtwoorden maken en als we via een onveilige verbinding internetten, boeit ons dat eigenlijk niet zo veel.
Als onbeveiligde netwerken zo gevaarlijk zijn, waarom beveiligen cafeetjes en restaurants hun hotspots dan niet? "Omdat als mensen drie cafés zien, waarvan er twee een beveiligd netwerk hebben en één een openbare, ze dan bij die openbare gaan zitten. 'Gratis wifi' is een extra reclamebord", zegt internetexpert Wouter Slotboom.
'Gratis wifi' is een extra reclamebord.
"Er is wel een manier om een veilig netwerk zonder wachtwoord te maken, maar dan krijgen bedrijven met ingewikkelde certificaten te maken", vertelt ICT'er Paul Dekkers. Dus kiezen veel bedrijven voor de eenvoudige manier.
Hoe beveilig je jezelf?
Je kunt een VPN gebruiken (een Virtueel Particulier Netwerk). Daarmee zet je een veilige verbinding op tussen jouw telefoon en een ander netwerk, bijvoorbeeld die van je werk. Door die beveiligde verbinding te gebruiken scherm je je telefoon af voor nieuwsgierige hackers.
"Maar VPN's kosten geld", zegt Pirttilahti. En bij een VPN gaat al je data via dat netwerk, dus je moet het bedrijf erachter wel vertrouwen. En officiële keurmerken voor VPN's bestaan niet.
De beste bescherming tegen onveilige hotspots, is helemaal ze niet gebruiken. Je mobiele data is een stuk veiliger en je hebt er geen technische kennis voor nodig. Alleen een goed abonnement.