Garnalen pellen: niet meer in Marokko, maar in Den Haag
Bijna 25 jaar lang werden Hollandse garnalen vrijwel uitsluitend gepeld in Marokko. Arbeid was daar immers een stuk goedkoper. Maar de lange heen- en terugreis - bij elkaar zo'n twee weken - kwam de smaak en kwaliteit van de garnalen niet bepaald ten goede.
Dat moet anders kunnen, dacht Renzo Deurloo van Greenfox in Den Haag. En daarom opent deze week het eerste garnalenpelbedrijf van Nederland zijn deuren.
Voor 1990 waren het vooral thuispellers die het werk deden. Maar dat gebeurde vaak op zo'n onhygiënische manier, dat er een wettelijk verbod kwam. Pellen mocht voortaan alleen nog in een bedrijfsruimte. Maar de eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit waren zo streng, dat uitwijken naar het goedkopere Marokko veel lucratiever werd.
Geen sociale werkplaats
Nu komt het werk terug. Het wordt vooral gedaan door mensen met een lichte beperking. "Of we dit vroeger een sociale werkplaats noemden?" Deurloo moet even nadenken. "Voorheen werd dit soort werk inderdaad bij de gemeenten neergelegd. Wij denken dat we dat beter kunnen. Wij geloven ook dat iedereen een specialiteit in zich heeft die je door kunt ontwikkelen", zegt Deurloo. "Een sociale werkplaats is toch meer een vorm van dagbesteding. Bij ons is iedereen gewoon in dienst en moet iedereen gewoon zijn werk doen."
Waarom kan het pellen in ons land economisch nu wel uit? "Door subsidie van de overheid. En consumenten zijn ook bereid meer te betalen voor een goed product", aldus de directeur. Het pelbedrijf werd gisteren geopend door staatssecretaris Klijnsma. Zij maakte met bonden en werkgevers afspraken dat er de komende jaren tienduizenden banen bijkomen voor de groep mensen 'met een afstand tot de arbeidsmarkt'.
Populair
Greenfox begint met 25 werknemers, maar Deurloo hoopt en verwacht dat het aantal pellers kan worden uitgebreid tot wel 150. "Deze garnaal is hartstikke populair. Het voordeel van dit pel-atelier is: de garnalen zijn verser, en deze mensen hebben werk. Ik krijg heel veel goede reacties, zelfs van tv-koks als Herman den Blijker en Jonnie Boer."