Surinaamse Dollars
NOS Nieuws

Surinaamse dollar 20 procent minder waard

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse dollar is gedevalueerd. De Centrale Bank van Suriname heeft bekendgemaakt dat de Surinaamse munteenheid (SRD) 20 procent minder waard is geworden.

Voor een Amerikaanse dollar kreeg je tot de aanpassing volgens de officiële koers 3,30 SRD. Dat is nu 3,96 SRD geworden. Op de zwarte markt wordt intussen op sommige plaatsen rond de 4,30 SRD voor een Amerikaanse dollar neergeteld.

Enorme val

De Surinaamse dollar heeft de afgelopen maanden een enorme val doorgemaakt. Die is volgens de Centrale Bank veroorzaakt door de sterke daling van de goud- en olieprijzen op de wereldmarkt.

Critici zien echter ook het royale uitgavenbeleid van het vorige kabinet-Bouterse als een belangrijke oorzaak van het tekort aan buitenlandse valuta. Suriname heeft een import-economie: veel producten worden ingevoerd en moeten in andere munteenheden worden betaald. Er is te weinig export om de valutastroom in balans te brengen.

Prijsstijgingen

Meteen na de herverkiezing van president Bouterse in juli kondigde hij al aan dat het land zwaar economisch weer te wachten stond. Sindsdien blijft de SRD in waarde dalen en zijn de prijzen gestegen.

De verwachting is dat na de devaluatie de goederen in de winkels nog duurder worden. Naast de devaluatie heeft het kabinet-Bouterse II de tarieven van brandstof, water en elektriciteit verhoogd. De Centrale Bank roept de regering verder op om een strakker fiscaal beleid te voeren.

Looneisen

Vakbondsvoorzitter Berenstein kondigde tegenover de website Starnieuws looneisen aan. "Het Surinaamse volk heeft de laatste maanden al veel koopkracht moeten inleveren. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd", aldus de vakbondsman.

Economen drongen al langer aan op een devaluatie en zien de maatregelen als "hard maar noodzakelijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl