Staatssecretaris Wiebes bij het belastingdebat gisteren
NOS Nieuws

Christelijk belastingplan kost banen, coalitie vergadert verder

De coalitie is nog steeds op zoek naar steun voor het belastingplan, waar gisteren in de Kamer de hele avond over is gepraat.

Het CPB heeft het voorstel van de christelijke partijen SGP, ChristenUnie en CDA doorgerekend, waarbij er meer geld naar eenverdieners gaat en de kinderbijslag wordt verhoogd. Het CPB concludeert dat met die variant 35.000 banen verloren gaan, in vergelijking met het oorspronkelijke plan.

Daarmee lijken de voorstellen van de christelijke partijen een moeilijke optie te worden voor de coalitiepartijen. Die hebben steeds gezegd dat de belastingwijziging juist banen moet opleveren.

Drie mogelijkheden

De stemming in de Tweede Kamer over het belastingplan is uitgesteld tot vanavond. VVD en PvdA buigen zich nu over drie opties.

Ze kunnen SGP, ChristenUnie en CDA vragen hun plannen aan te passen, om alsnog de negatieve werkgelegenheidseffecten ongedaan te maken. De coalitie kan er ook voor kiezen om op een andere manier steun te krijgen voor het belastingplan zodat het later ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt.

Optie drie is dat de coalitie het oorspronkelijke kabinetsplan gewoon in stemming brengt. Omdat PvdA en VVD een meerderheid in de Tweede Kamer hebben, zal het belastingplan daar worden goedgekeurd. Het is dan wel de vraag of het door de Eerste Kamer komt. Daar is de coalitie in de minderheid.

Zijlstra

Toch hebben de coalitiepartijen nog wel vertrouwen dat het goedkomt. PvdA-Kamerlid Groot zegt dat er gewerkt wordt aan een oplossing en hij verwacht dat het gaat lukken. Ook VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt dat alles nog mogelijk is. "We blijven praten tot de stemmingen."

Zijlstra wijst er wel op dat hij geen voorstel van de oppositie gezien heeft gezien dat kan rekenen op een meerderheid in de Eerste en Tweede Kamer. Hij herhaalt dat het creëren van banen een belangrijk punt is voor de coalitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl