NOS Nieuws

3D-printer om foetus in baarmoeder te behandelen

3D-printer om foetus in baarmoeder te behandelen

Een 3D-printer om foetussen met een spina bifida ('open ruggetje') al in de baarmoeder te behandelen. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus MC denken daarmee over twee jaar "een heel eind te zijn".

"Het idee is om een heel dun naaldje in te brengen in de baarmoeder en dan in de vruchtzak een klein kapje te printen over het defect in de rug dat deze kinderen hebben", zegt Dick Oepkes op NPO radio 1. Als hoogleraar foetale therapie is hij verbonden aan het LUMC.

Naald met spuitkopje

“Het printapparaat heeft een heel dun spuitkopje waar het 3D-materiaal mee wordt opgebouwd. Achter het apparaat zit natuurlijk een grote computer, maar het printgedeelte zelf is in feite alleen maar een naald. Er is de afgelopen jaren al heel wat geprint, maar dan buiten het lichaam. Het unieke van ons idee is dat we het printen zelf ín de baarmoeder willen doen", zegt Oepkes.

Wij verwachten een duidelijke verbetering van de zorg als we dit technisch voor elkaar kunnen krijgen.

Dick Oepkes, hoogleraar foetale therapie LUMC

Opereren in de baarmoeder

Het LUMC werkt al zo'n vijftien jaar met technieken om ongeboren kinderen met sommige ernstige ziekten in de baarmoeder te behandelen. "Door het inbrengen van een naald van een paar millimeter, kunnen we in de baarmoeder opereren", zegt Oepkes. Dat principe past bij de manier waarop de aanstaande 3D-printer moet gaan werken.

Oepkes noemt spina bifida een van de meest voorkomende ernstige aandoeningen wereldwijd. "Het heeft een enorme impact omdat er eigenlijk geen behandeling voor is. Na de geboorte wordt het defect wel dichtgemaakt, maar dan is de schade eigenlijk al ontstaan. We willen de oorzaak van de schade aan de zenuwen wegnemen, door de zenuwen te beschermen met dat geprinte kapje."

Effectiviteit moet nog blijken

Of dat daadwerkelijk de gevolgen van het defect voorkomt, zoals een hydrocephalus (waterhoofd) moet natuurlijk nog blijken, zegt Wilco Peul, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurochirurgie. Wel noemt hij het ontwikkelen van de printer een goed idee.

Een spina bifida komt voor bij vier à vijf op de 10.000 pasgeborenen. In Nederland vindt de behandeling van een spina bifida op dit moment alleen plaats ná de geboorte. Een neurochirurg voert die operatie uit. Vaak zijn in de loop van het leven van het kind meerdere operaties nodig.

De onderzoekers wonnen met hun idee de OpenMind-prijs, waaraan een subsidie van 50.000 euro gekoppeld is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl