Nachtwerk is slecht voor de gezondheid

Powernappen maakt je nachtdienst iets minder slopend

Nachtwerk is lekker cashen, maar echt gezond is het niet. Dus onderzocht de Gezondheidsraad hoe je nachtwerk een beetje minder ongezond kan maken. Dat is nog niet zo makkelijk, maar een powernap helpt het beste.

In Nederland doen zo'n 1,2 miljoen mensen nachtwerk, wat zo heet als je tussen 0.00 uur en 06.00 uur meer dan een uur werkt. Dat zijn bijvoorbeeld agenten, mensen in de gezondheidszorg, maar ook heel veel mensen die in fabrieken of magazijnen werken. Nachtwerk kan onder meer leiden tot slaap- en concentratieproblemen en geeft bij vrouwen waarschijnlijk een grotere kans op borstkanker.

Gezonder?

Hoe kun je zo'n nachtdienst nou wat gezonder maken? Dat is nog onduidelijk, want van de meeste maatregelen is een positief effect nooit écht bewezen. De belangrijkste tip: de powernap. Even tussendoor slapen maakt je de rest van je dienst een stuk alerter - ook al heb je net na het wakker worden wel kans op een dipje.

Ook een zogenaamd 'voorwaarts roterend rooster' kan helpen. Als je opeenvolgende werkdagen steeds later beginnen, word je 's nachts minder moe.

  • Anneliek Peters / NOS
    Anneliek Peters, 19, student en barvrouw in Nijmegen
  • Duncan Keuning / NOS
    Duncan Keuning, 24, werkt 's nachts in zuivelfabriek

Geen tijd voor powernap

"Een powernap zou lekker zijn", zegt Mel. Hij zit in het laatste jaar van zijn opleiding tot agent en draait regelmatig nachtdiensten. "Van 23 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends. Even slapen tussendoor zou lekker zijn, maar daar is niet echt ruimte voor."

Wat Mel dan wel doet? Ik slaap een paar uur voor de nachtdienst", zegt hij. "Dat lukt niet altijd, dan heb ik het de laatste paar uur wel zwaar. Daarna nog naar huis rijden is dan wel pittig."

Tijdens het werken neem ik altijd energiedrankjes, dat houdt toch de pit er een beetje in.

Anneliek Peters

Duncan Keuning (24) heeft liever een nachtdienst dan een ochtenddienst. Hij werkt in een fabriek van een groot zuivelbedrijf, waar hij elke tien dagen twee nachtdiensten heeft. "Ik slaap een paar uurtjes voor mijn dienst, en ik zorg altijd dat ik goed eet. Dan heb ik genoeg energie om 's nachts te werken."

Dat herkent Anneliek Peters wel. Ze is 19 en barvrouw in Nijmegen. Elke zaterdag staat ze tot 6 uur 's ochtends in de kroeg, en doordeweeks wordt het soms ook laat. "Met mijn studie is dat soms wel zwaar. Ik zorg dat ik wat later eet en lig de dag voor en na zo'n dienst extra lang in bed. Tijdens het werken neem ik altijd energiedrankjes, dat houdt toch de pit er een beetje in."

Deel artikel: