De aanleg van een glasvezel kabelnet
NOS Nieuws

KPN gaat platteland aansluiten op sneller internet

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Mensen die wonen in buitengebieden, worden door KPN de komende jaren aangesloten op sneller internet. Het gaat om zo'n 400.000 huishoudens.

Van deze groep krijgen er 100.000 internet via een 4G-modem. Op deze plekken zou internet aanleggen via de kabel te duur zijn. Dat betekent dat deze abonnees in feite gebruik gaan maken van een mobiel abonnement, waardoor er ook een datalimiet aanwezig is.

Mensen betalen voor 10 GB 40 euro en voor 50 GB 50 euro. KPN heeft deze oplossing de afgelopen maanden getest in het Groningse Loppersum en stelt dat 50 GB "ruim voldoende" is.

Bij de andere 300.000 huishoudens wordt het bestaande kopernetwerk deels vernieuwd en aangevuld met glasvezelkabels.

Burgerinitiatieven

Op dit moment hebben zo'n 500.000 huishoudens op het platteland slecht internet. Voor 100.000 huishoudens heeft KPN nog geen kant-en-klare oplossing. De provider zegt graag in gesprek te willen gaan met lokale overheden en initiatieven om te kijken naar de mogelijkheden.

Lang niet iedereen in dunbevolkte gebieden wil daar op wachten. Zo besloten de bewoners van het Friese Langedijke onlangs zelf voor internet te zorgen.

In Friesland leggen ze zelf glasvezel aan

Uiteindelijk gaf de provincie de doorslag, die besloot het project voor 50 procent te financieren. Het idee bleek aanstekelijk te werken; ook andere dorpen begonnen zelfstandig met de aanleg van sneller internet.

Financiële steun

Het is goed mogelijk dat dat soort initiatieven vaker worden genomen. In oktober schreef minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer dat als er vanuit providers geen oplossing komt, er kan worden gekeken naar financiële ondersteuning van regionale of lokale overheden, zoals is gebeurd in Langedijk.

De minister verwelkomt het initiatief van KPN.

Concurrent Ziggo zegt in een reactie nu geen internet aan te leggen in afgelegen gebieden. Of dat in de toekomst verandert, kon een woordvoerder op dit moment niet zeggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl