Topman Gerrit Zalm van ABN Amro
NOS Nieuws

Bank maakt zich mooi voor de beursgang

Met iets meer dan een half miljard euro nettowinst in het derde kwartaal is ABN Amro klaar voor de beursgang. De winst is 33 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

Er hoefde ook veel minder geld opzij gezet te worden voor slechte leningen en wanbetalingen, wat wijst op een verbetering van de economie. De winst kwam uit op 509 miljoen euro. Er ging slechts 94 miljoen euro naar de stroppenpot. Dat was vorig jaar nog 287 miljoen. "We liggen goed op koers", zegt bestuursvoorzitter Gerrit Zalm.

De bank sloot meer nieuwe hypotheken af en er werden meer bestaande hypotheken overgesloten. Door betere rentemarges verdiende de bank meer aan hypotheken. ABN Amro was in de afgelopen twee kwartalen de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken, goed voor ruim een vijfde van de hele markt. In het laatste kwartaal zal het marktaandeel dalen, denkt de bank.

De kredietverlening aan het bedrijfsleven nam ook toe, in lijn met de aantrekkende economie.

Beursgang

De kwartaalcijfers bieden een laatste inkijk in het bankbedrijf voor het over een paar weken naar de beurs gaat. De cijfers worden ook verwerkt in het prospectus dat in de komende dagen verschijnt.

Het prospectus is een uitvoerige en gedetailleerde beschrijving van de bank waarin de gang van zaken, de strategie, en de risico's beschreven worden en geldt als leidraad voor beleggers en investeerders.

Ook wordt in het prospectus de geplande datum voor de beursgang genoemd, hoeveel procent de staat in eerste instantie naar de beurs brengt, en de bandbreedte van de prijs van het aandeel. Dat laatste maakt duidelijk hoeveel de staat denkt op te halen met de beursgang.

Buffers

De bank waarschuwt wel voor een lagere uitvallende winst in het vierde en laatste kwartaal, omdat aan het einde van het jaar voor meer dan 200 miljoen euro aan allerlei heffingen betaald moeten worden die door de toezichthouders worden opgelegd, zoals de bankenbelasting, het Europese bankenresolutiefonds en het garantiefonds voor spaargeld.

De belangrijkste kapitaalbuffer kwam eind september uit op 14,8 procent. Door onzekerheid over veranderingen in de wet- en regelgeving rond het kernkapitaal verwacht de bank dat de kapitaalbuffers volgend jaar ergens tussen de 11,5 en 13,5 procent zullen uitkomen.

De winstuitkeringspercentage, het dividend, zal in 2017 worden verhoogd van 40 naar 50 procent van de nettowinst.

Boete

In het kwartaalverslag meldt ABN Amro nog dat de bank een boete van 750.000 euro van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) boven het hoofd hangt. De bank heeft volgens de toezichthouder bij de verkoop van renteafdekkingsproducten "de belangen van de klanten onvoldoende eerlijk, fair en professioneel behartigd". ABN gaat tegen de boete in beroep.

In oktober gaf de AFM al 2 miljoen euro boete voor het niet goed bijhouden van de mkb-klantendossiers over de verkochte rentederivaten.

Met het oog op de beursgang moeten alle risico's en mogelijke claims die van invloed kunnen zijn op de financiën van de bank op tafel gelegd worden, en het liefst worden opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl