Nabestaanden MH17 kiezen plek voor monument
De nabestaanden van de ramp met vlucht MH17 mogen zich uitspreken over de plaats waar een herdenkingsmonument moet komen. Het bestuur van de Stichting Vliegramp MH17 heeft drie mogelijke locaties op het oog. Ze zijn vandaag gepresenteerd op een bijeenkomst in Hoevelaken.
Het gaat om een monument in Eindhoven of in de ambassadewijk in Den Haag en een herdenkingsbos met monument naast de Polderbaan bij Schiphol.
Schiphol
Schiphol is gekozen omdat het de plaats is waarvandaan vlucht MH17 op 17 juli 2014 vertrok. Initiatiefnemer Sjaak de Ligt ziet 298 bomen (een voor ieder slachtoffer) in een lintvorm voor zich. "Schiphol is de plek waar de slachtoffers afscheid hebben genomen van hun dierbaren. En ook heel goed bereikbaar voor de buitenlandse nabestaanden."
Eindhoven
In Eindhoven kwamen de stoffelijke resten ‘thuis’. Anton Kotte - hij verloor zijn zoon, schoondochter en kleinkind - heeft twee voorstellen: een plaquette op vliegbasis Eindhoven of een monument bij het Evoluon. "De eerste dagen na de ramp hebben wij in een soort horrorscenario geleefd. En met allerlei mensen en instanties te maken gekregen, dat je denkt wat moet ik ermee? Totdat we hier kwamen. Op de kazerne en op de vliegbasis. Daar waren zoveel mensen om ons heen die met passie en aandacht naar ons toe kwamen. Het voelde voor het eerst als een warme deken", aldus Kotte.
Den Haag
De Haagse ambassadewijk is gesuggereerd door Sander van Luik, die zijn broer Klaas verloor. Zijn motivatie: "Den Haag is de internationale stad van vrede en recht. Vrede en recht zijn twee dingen die bij MH17 heel nadrukkelijk spelen. En deze plek is achter het Vredespaleis in de schaduw van vrede en recht". Daarnaast zijn alle landen in Den Haag symbolisch bijeen door de aanwezigheid van hun ambassades.
De nabestaanden krijgen een week om via internet hun voorkeur uit te spreken. Men hoopt snel daarna een voorkeurslocatie bekend te kunnen maken. Vervolgens moet de stichting een onderzoek doen naar de haalbaarheid en moeten de mogelijkheden worden besproken met de betrokken gemeente.
De stichting hoopt dat uiteindelijk op 17 juli 2017 het monument onthuld kan worden.