Lars van der Haar is de Nederlandse troef tijdens het eerste EK veldrijden voor de elitemannen
NOS Wielrennen

Kan Van der Haar een Belgisch EK-feestje voorkomen?

In België lijkt niemand er aan te twijfelen: Wout van Aert wint vandaag de eerste editie van het EK veldrijden voor eliterenners. De jonge Belg won dit seizoen al acht van de tien wedstrijden. Is er dan helemaal geen hoop op een Nederlandse overwinning in het Brabantse Huijbergen? Jawel. Want wie zegevierde in de twee koersen die Van Aert niet won? Lars van der Haar uit Amersfoort.

Bij afwezigheid van regerend wereldkampioen Mathieu van der Poel is Van der Haar de grootste Nederlandse troef. "Ik ben zeker een van de grootste uitdagers. Maar Wout (Van Aert, red.) is momenteel gewoon qua power beter dan de rest", zegt Van der Haar.

Ook oud-coach Richard Groenendaal denkt dat Van Aert de grote favoriet is, maar ziet zeker mogelijkheden voor Van der Haar. "Lars is niet kansloos. Hij heeft hem twee keer verslagen in een rechtstreeks duel."

"Ik denk dat hij gewoon zijn kans af moet wachten", zegt de oud-renner die zelf in 2000 wereldkampioen werd en nog altijd de vertrouwensman van Van der Haar is. "Als Van Aert een van zijn goede dagen heeft, zoals hij de laatste weken heeft gehad, dan is het heel moeilijk om hem te verslaan. Maar als hij zwaktes toont dan moet Lars het initiatief nemen. Hij moet hem zijn wil opleggen."

Winnen van Van Aert, dat kunnen er niet veel zeggen dit seizoen.

Van der Haar: "Nee, alleen ik. In Valkenburg en afgelopen weekend (in Boom, red). Dat is mooi en dat geeft zeker zelfvertrouwen. Maar dat heb ik niet gedaan door alleen maar te volgen. Dat lukte door zelf te koersen".

Dat parcours in Huijbergen, ligt dat je?

"Ja. Ik ben er twee keer Nederlands kampioen geworden", aldus Van der Haar. "Maar ze hebben het parcours aangepast en dat is niet echt in mijn voordeel. Er zitten twee loopstroken omhoog in. En die zijn best wel zwaar."

Tijdens de WK werd je dit jaar derde, achter Van der Poel en Van Aert. Ben je dit seizoen beter?

"Ja. Dit jaar durf ik wel te zeggen dat ik een stapje heb kunnen maken. Dat laat ik sowieso zien in uitslagen, maar ook voor mezelf in de wedstrijden", aldus Van der Haar. "De komst van Van der Poel en Van Aert heeft mij heel erg wakker geschud. Ik dacht: ik moet wat meer doen. En dat heb ik dit wegseizoen ook zeker gedaan."

"Ik heb ook heel erg op de balken geoefend, maar heb in de zomer twee keer mijn arm uit de kom gehad door valpartijen. Daardoor heb ik iets minder goed kunnen oefenen dan ik wilde. Dus daar heb ik nog steeds moeite mee."

Hoe belangrijk is die Europese titel eigenlijk?

Van der Haar: "Ik zeg niet direct dat het voor mij het allerbelangrijkste is in het seizoen, want we hebben al zo veel doelen in het seizoen. Maar het is in Nederland en ik ben goed in vorm. Dan ga ik er natuurlijk voor de volle honderd procent voor".

Voor het eerst wordt er zaterdag door de beste mannelijke veldrijders gestreden om de Europese titel. De vrouwen en de beloften hadden al jaren een EK, maar Huijbergen in Brabant kent de primeur van de titelstrijd bij de eliterenners.

Het EK veldrijden in Huijbergen begint om 13.45 uur met de vrouwenwedstrijd. Om 15.00 uur starten de mannen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl