Artsen willen helmplicht voor e-bikes, Fietsersbond is tegen
De Fietsersbond ziet niets in het voorstel van de Nederlandse vereniging voor Traumachirurgie (NVT) om een helmplicht in te voeren voor e-bikes. Volgens de Fietsersbond stoppen veel mensen met fietsen als ze een helm moeten dragen.
De trauma-artsen zijn voor een helmplicht, omdat steeds meer e-bikers bij een ongeluk ernstig hoofdletsel oplopen. "Wij zien mensen die aangereden zijn en ernstige letsels hebben. Veel van hen zijn al wat oudere mensen die ook suikerziekte en/of een hartziekte hebben. Dus elk letsel is voor die mensen dubbel zo ernstig", zei de voorzitter van de vereniging, Inger Schipper in het NOS Radio 1 Journaal.
Kritiek
Maar Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, vindt dat er eerst gekeken moet worden naar de veiligheid van de fietspaden. "Een van de grootste oorzaken van ongelukken waardoor ouderen in het ziekenhuis terechtkomen, zijn de paaltjes waar ze tegenaan rijden. Dan slaan ze soms over de kop. Dat van die paaltjes kan volgend voorjaar opgelost zijn, wanneer de gemeenten ze na het strooiseizoen niet terugplaatsen."
Volgens Kluit is het risico dat je iets overkomt op een e-bike ontzettend klein. "Wij zijn een van de meest verkeersveilige landen ter wereld."
Een van de grootste redenen waarom ouderen in het ziekenhuis komen, zijn de paaltjes waar ze tegenaan rijden
De NVT zegt dat de helmplicht maar een idee is. "We weten dat het heeft gewerkt bij de brommer en dat er veel minder schedel- en hersenletsel voorkomt", zegt Schipper.
Toen de helmplicht in 1975 voor brommers ging gelden, daalde het brommergebruik aanzienlijk en de Fietsersbond vreest dat hetzelfde zal gebeuren bij e-bikes. "In landen met een helmplicht zie je het fietsgebruik sterk teruglopen, soms met tientallen procenten. Dat zou voor Nederland ontzettend jammer zijn," zegt Saskia Kluit.
Het is een idee waarvan we weten dat het heeft gewerkt voor de brommer
Vandaag is er een bijeenkomst van de NVT in de RAI in Amsterdam, waar cijfers worden gepresenteerd van traumachirurgen uit Noord-Nederland. Die hebben onderzocht hoeveel e-bikers bij ongelukken betrokken zijn geweest en wat voor letsel die daarbij hebben opgelopen. Volgens Schipper zijn die resultaten verontrustend.
De NVT wil het onderzoek graag in heel Nederland uitvoeren, om tot een beter onderbouwd advies te komen. De organisatie benadrukt dat het niet de opzet is om mensen van de fiets te jagen. "Fietsen is voor onze patiënten de gezondste sport na zwemmen. We willen juist iedereen op de fiets hebben. Alleen wel veilig."