Duitse coalitie eens over drie tot vijf 'registratiecentra'
Aan de Duitse grens komen drie tot vijf speciale registratiecentra voor vluchtelingen die weinig kans maken op een verblijfsvergunning. In deze centra mag de asielprocedure maximaal drie weken duren. Dat is het belangrijkste resultaat van topoverleg tussen de Duitse regeringspartijen CDU/CSU en SPD over de vluchtelingencrisis.
De vluchtelingen hebben in de centra een zogenoemde 'Residenzpflicht': ze mogen de gemeente waarin het opvangcentrum staat, niet verlaten. Doen ze dat wel, dan verliezen ze het recht op een uitkering en andere toeslagen, is afgesproken.
Vluchtelingenpaspoort
Verder hebben de regeringspartijen besloten dat ze een vluchtelingenpaspoort gaan invoeren. Alle gegevens van de vluchteling komen in een databank. Dat moet de communicatie tussen verschillende instanties verbeteren.
Ook moeten in Afghanistan met hulp van Duitsland veilige zones komen, waarnaar Afghaanse vluchtelingen teruggestuurd kunnen worden. Zij hebben geen recht op asiel in Duitsland.
SPD-overwinning
Voorafgaand aan de top was er veel strijd binnen de coalitie. De partijen werden het niet eens over te nemen maatregelen. Merkels partij CDU en de Beierse zusterpartij CSU wilden aan de grens transitzones oprichten, vluchtelingenkampen die officieel geen Duits grondgebied zouden zijn. Asielzoekers zouden van daaruit Duitsland niet in mogen, maar alleen terug naar Oostenrijk.
Coalitiegenoot SPD had ernstige bezwaren en voorspelde "immense gevangenenkampen aan de grens". Dat de zones er nu niet komen en dat vluchtelingen niet in een centrum worden vastgehouden, ziet de SPD als een overwinning.
Volgens Merkel is er nog veel werk te doen. "Maar alles bij elkaar hebben we een grote, belangrijke stap vooruit kunnen zetten", zei ze.