Primeur Zwols ziekenhuis Isala: een vondelingenkamer
Voor het eerst krijgt een Nederlands ziekenhuis een vondelingenkamer. Het Isala-ziekenhuis in Zwolle heeft de primeur en vangt vanaf begin volgend jaar vondelingen op. Er zijn op een aantal plaatsen in Nederland al vondelingenkamers, maar die zijn allemaal van particulieren.
Het ziekenhuis zegt met het initiatief pasgeboren kinderen alle zorg te willen geven die ze nodig hebben. Isala vindt dat moeders in nood een goede plek moeten hebben waar ze hun kind kunnen afstaan en zelf de gelegenheid moeten krijgen om hulp te vragen.
Een Zwolse gynaecoloog kwam met het plan voor een vondelingenkamer, en het bestuur van het ziekenhuis vond het meteen een goed idee. "Het is triest om te zien dat met enige regelmaat kinderen te vondeling worden gelegd met soms fatale gevolgen", zegt een woordvoerder. "Als ziekenhuis vinden wij het onze verantwoordelijkheid om ook in deze noodsituaties opvang te bieden."
Klein kamertje
De vondelingenkamer is ongeveer 1,5 bij 3 meter. De moeder kan ongehinderd naar binnen lopen met haar baby. Er staan een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De vrouw kan anoniem praten met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten. Als het laatste gebeurt, neemt het ziekenhuis contact op met de Raad voor de Kinderbescherming.
Er is voor de moeder nog een soort vluchtclausule. In het bedje ligt een envelop met onder meer een uniek puzzelstukje. Als de moeder zich binnen een half jaar bedenkt en met het puzzelstukje kan aantonen dat het haar kind is, dan mag ze haar baby meenemen. In het eerste half jaar wordt de vondeling niet ter adoptie aangeboden.
Naast de hoofdingang
De vondelingenkamer komt bij de invalideningang naast de hoofdingang van het Zwolse ziekenhuis en wordt nadrukkelijk geen babyluikje, zoals in Duitsland.
“Wij hopen dat de moeder even rustig gaat zitten en zich veilig voelt", zegt de woordvoerder. "Mogelijk komt ze tot inkeer en drukt ze op de groene knop in de kamer. Dan komt er meteen iemand van de afdeling Kindergeneeskunde of van de afdeling Maatschappelijk werk naar haar toe. De moeder kan medische hulp krijgen."
In september nog werd een pasgeboren baby in Den Haag te vondeling gelegd en in maart in Breda. En vorig jaar oktober redden hulpdiensten in Amsterdam een pasgeboren meisje dat was gedumpt in een ondergrondse vuilcontainer.