Dit soort gedroogde paddenstoelen wordt gebruikt om te trippen

Kun je op LSD of paddo's van je depressie af komen?

Trippen op paddo's en LSD doen mensen niet alleen maar voor de lol. Patiënten van de Britse onderzoeker Robin Carhart-Harris krijgen de drugs ook tijdens hun therapie. Het is voor het eerst in 50 jaar dat de werking van de middelen wordt getest in een wetenschappelijk onderzoek, terwijl die middelen eigenlijk verboden zijn.

Volgens Carhart-Harris kan de therapeutische trip wat opleveren, omdat het je normale denkpatroon in de war gooit. "Het verschuift het denken van je normale ingesleten patronen naar een wat meer vloeibaar en flexibel denken. Die flexibiliteit zorgt ervoor dat mensen hun kijk op het leven veranderen."

'Patiënten krijgen spontane inzichten.'

Carhart-Harris is vooral geïnteresseerd in het stofje psilocybine dat in paddo's zit. Daarmee wil hij mensen met een depressie behandelen. "Zij hebben een soort wolk van negativiteit om zich heen; ze zijn pessimistisch en de wereld lijkt heel zwaar", vertelt Carhart-Harris.

"Psilocybine zorgt ervoor dat je gaat hallucineren", vervolgt hij. "Patiënten beschrijven een soort van verlichting en krijgen nieuwe inzichten in waarom ze depressief zijn."

Paddo's in een Haagse smartshop. Inmiddels mogen ze niet meer verkocht worden

Carhart-Harris experimenteert niet alleen met paddo's, maar ook met LSD. Hij legt mensen die LSD hebben gebruikt onder een MRI-scanner om te kijken wat er in hun hersenen gebeurt. Carhart-Harris hoopt op die manier meer inzicht te krijgen hoe LSD in een therapie gebruikt kan worden.

Gevaarlijk

Dat psychedelica gevaarlijk zijn, geeft Carhart-Harris gelijk toe: "We zijn er heel voorzichtig mee en screenen onze patiënten goed. We kijken bijvoorbeeld of patiënten vroeger geen psychoses hebben gehad, want dan zouden paddo's misschien niet zo'n goed idee zijn."

Om het gevaar op een bad trip zo klein mogelijk te maken, wordt er van tevoren lang met de patiënten gepraat. "De behandeling gebeurt in een donkere relaxte omgeving met kalme muziek. We proberen om echt een positieve sfeer te creëren."

​Psilosibyne heeft opmerkelijke therapeutische eigenschappen.

Onderzoeker Carhart-Harris

Experimenteren met drugs

De jaren 50 en 60 waren hoogtijdagen voor onderzoekers om met geestverruimende drugs te experimenteren. In de VS kregen patiënten bijvoorbeeld LSD toegediend om meer inzicht in zichzelf te krijgen. LSD was in die tijd het middel om van depressies of verslavingen af te komen.

In 1971 kwam daar door een VN-verdrag een einde aan: LSD en vele andere geestverruimende middelen kwamen op de lijst met verboden stoffen terecht. Daarmee werd er in één klap wereldwijd een einde gemaakt aan alle experimenten met dit middel.

LSD

Overigens was het voor Carhart-Harris ook nu niet makkelijk om zijn LSD-onderzoek van de grond te krijgen. Hij gebruikte crowdfunding om zijn project te financieren en was behoorlijk succesvol. Met 74.000 euro werd meer dan het dubbele opgehaald dan hij nodig had.

Carhart-Harris sprak vandaag op een symposium aan de Universiteit van Amsterdam over het gebruik van drugs in therapiesessies.

Deel artikel: