'Kosten continurooster worden onterecht aan ouders berekend'
Ouders krijgen steeds vaker te maken met extra kosten als de basisschool van hun kinderen overgaat op een continurooster. De bijdrage voor de tussenschoolse opvang hoort bij een continurooster vrijwillig te zijn, maar scholen presenteren ze niet als zodanig.
De ouderorganisatie Ouders & Onderwijs kreeg dit schooljaar al tientallen meldingen van ouders die verplicht worden te betalen. Meestal is dat omdat de opvang in de lunchpauze door de school is uitbesteed aan een andere organisatie.
Transparant
"Je kunt als schoolleider de ouders niet verplichten daarvoor te betalen," zegt Kaja Sariwating, adviseur bij Ouders & Onderwijs. Dat is ook wettelijk vastgelegd. Een vrijwillige bijdrage mag wel. Scholen moeten daar transparant over zijn, zegt Sariwating. "Als ouders het niet kunnen betalen, moet ook duidelijk zijn dat dat geen gevolgen heeft voor het kind."
Sariwating erkent wel dat overblijven in een continurooster vaak ingewikkeld is voor scholen. "Ze kunnen het niet snel goed doen. Want de leraren hebben ook recht op pauze zonder leerlingen. Ouders kunnen wel bijspringen als vrijwilliger, maar moeten daar ook allerlei papieren voor regelen." Ouders moeten onder meer een verklaring omtrent het gedrag hebben.
Continurooster
Sinds 2006 zijn scholen vrij hun schooltijden aan te passen. Het continurooster, waarbij de middagpauze wordt ingekort en de kinderen vroeg in de middag weer vrij zijn, is na het traditionele model het meest in trek. 23 procent van de scholen heeft zo'n rooster.
Leraren vinden dat het continurooster meer rust geeft op school, omdat kinderen het gebouw niet tussentijds verlaten. Daarnaast hebben leraren meer ruimte om na afloop van de lessen verder te werken. Ouders kunnen hun werk beter combineren met de schooltijden van de kinderen.