De problemen van de éénkindpolitiek
Ruim dertig jaar was het verboden in China: het krijgen van meer dan één kind. Al jaren lag het strenge beleid van de Chinese regering onder vuur. Veel Chinezen wilden er vanaf en vandaag is het zover. De éénkindpolitiek wordt officieel afgeschaft.
Het beleid stelde Chinese ouders vaak voor moeilijke keuzes. Zo moesten veel vrouwen die toch voor de tweede keer zwanger werden, het kind laten weghalen. Correspondent Marieke de Vries bezocht twee jaar geleden een vrouw die voor de tweede keer in verwachting was.
"Ik ontdekte in december dat ik zwanger was. Onze eerste gedachte was dat we de baby niet konden houden. We besloten tot een ingreep", zei Wang Lee. De vrouw wilde niet herkenbaar in beeld, omdat ze bang was voor problemen met de autoriteiten. Samen met haar man en haar 4-jarige zoontje woonde ze in Shanghai.
Wang Lee vertelde hoe familieplanningsambtenaren in de gaten hielden of vrouwen zwanger waren. "Als je je aan de regels houdt, dan vallen ze je niet lastig." Als bleek dat een vrouw voor de tweede keer zwanger was, stelden ze een 'familieplanningsoperatie' voor.
De Vries sprak ook met een vrouw die in de jaren 90 werkte voor zo'n familieplanningsbureau in haar wijk. Die vrouw bezocht gezinnen die per ongeluk een tweede kind verwachtten. De éénkindpolitiek, vertelde ze, moest de oplossing zijn voor de overbevolking van China. "China was vroeger arm en er waren te veel mensen. Het was daardoor moeilijk al die mensen te voeden. Minder is beter."
Mensenhandel
Volgens haar wordt abortus meer geaccepteerd in China dan in andere delen van de wereld. "De meeste mensen zijn psychisch goed voorbereid, ze willen geen tweede kind. Wij Chinezen verschillen daarin van mensen in het Westen."
Ook twee jaar geleden zag China al in dat de kindpolitiek grote gevolgen had. De snelle vergrijzing van de bevolking was al zichtbaar en jongere generaties vroegen om verandering. "Wij vinden een kind te eenzaam. Twee kinderen zijn goed voor de ontwikkeling van de kinderen en voor de ouders. Als dat ene kind gaat trouwen, dan moeten twee jonge mensen voor vier bejaarde ouders zorgen."
Niet alleen waren er veel abortussen, er werden ook veel kinderen, vooral meisjes, te vondeling gelegd. Veel ouders willen liever een jongetje, omdat die de familie kan onderhouden. Het éénkindbeleid leidde ook tot mensenhandel. Zo werden meisjes ontvoerd of verkocht, omdat er in sommige gebieden een jongensoverschot was ontstaan.