20.000 Israëliërs klagen Facebook aan voor uitlokking tot terreur

Meer dan 20.000 Israëliërs klagen Facebook aan voor "uitlokking en aanmoediging tot geweld tegen Israëliërs". Zij sloten zich aan bij een online aanklacht van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Shurat Hadin. Ophitsende berichten van Palestijnen op Facebook zijn volgens hen een belangrijke oorzaak voor het geweld van afgelopen maand.

Volgens de organisatie gaan er Facebookberichten rond over hoe je een terroristische aanval uit moeten voeren en video's waarin terrorisme wordt verheerlijkt. Het is volgens de aanklacht Facebooks "juridische en morele verplichting" om dit soort berichten te blokkeren.

"Facebook is uitgegroeid tot een toevluchtsoord voor terroristen. En dat alles onder de sponsoring van een commercieel bedrijf, dat de macht heeft om het gemakkelijk te stoppen", zegt de directeur van Shurat Hadin in een verklaring.

Met de rechtszaak willen ze dan ook geen geld zien, maar dat dit soort pagina's, groepen en berichten verwijderd worden. "Facebook heeft de middelen om elk woord op de website te controleren. Het kan dus niet zijn dat er hele pagina's bestaan waarin wordt aangezet tot het vermoorden van Joden." Ook de Israëlische premier Netanyahu zei eerder deze week dat de "aansporingen op sociale media de oorzaak zijn voor de terreurgolf".

Palestijnse jongeren demonstreren tegen Israël bij het grenshek met dat land

Volgens correspondent Monique van Hoogstraten worden inderdaad regelmatig Palestijnse cartoons gepost, waarin je grote messen en bloed ziet, en teksten als ‘ga zo door!’. "Je kan je voorstellen dat Israëliërs daar misselijk van worden, om het zacht uit te drukken. Daarbij krijgen ze bijna dagelijks van hun premier te horen dat het geweld voorkomt uit dit soort ophitsing.”

Voor veel Palestijnen is Facebook de belangrijkste nieuwsbron. "In Nederland in Facebook misschien vooral gezellig, hier is het de plek waar het nieuws wordt gedeeld: wie is er net doodgeschoten door het Israëlische leger, waar, hoe?", vertelt Monique. "Iedereen weet dat meteen via Facebook."

Maar het zijn volgens Van Hoogstraten niet alleen Palestijnen die zich schuldig maken aan opruiende teksten in de sociale media. "Andersom gebeurt het net zo goed. De teksten die Israëliërs posten over Palestijnen bevatten ook haat en opruiing."

Een gewonde Palestijn bij gevechten met Israël in het noorden van de Gazastrook, eerder deze maand

Eerder dit jaar gaf Facebook met nieuwe richtlijnen antwoord op de vraag waarom sommige dingen wel en andere niet worden toegestaan. "We begrijpen dat veel landen zich zorgen maken over hate speech. Daarom praten we regelmatig met overheden en experts, om te zorgen dat we dit steeds beter kunnen herkennen en verwijderen."

Zo weert Facebook al langer pagina's en groepen die steun betuigen aan terroristische organisaties als IS. Wie een bericht of pagina tegenkomt die niet aan de richtlijnen voldoet, wordt aangeraden die te rapporteren bij Facebook.

Op de aanklacht van de Israëliërs heeft Facebook nog niet gereageerd.

Deel artikel: