Als je echt gezond bezig wil zijn, kan je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beter geen bewerkt vlees eten. Maar wanneer is vlees bewerkt? Dat is eigenlijk al het vlees dat gerookt, gedroogd of gezouten is, of waar conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd.
In het algemeen is al je broodbeleg bewerkt en is het dus beter om minder ham, bacon en salami te eten. Ook rookworsten, knakworsten en speklappen vallen in deze categorie. Gehakt, hamburgers of een tartaartje kúnnen bewerkt zijn. Of dat zo is, staat op de ingrediëntenlijst op de verpakking.
50 gram per dag
Het eten van te veel bewerkt vlees kan op langere termijn gevaarlijk zijn, omdat het de kans op darmkanker verhoogt. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. Daarmee is bewerkt vlees nog slechter voor je dan rood vlees.
Het Voedingscentrum in Nederland geeft geen apart advies voor bewerkt vlees, maar voor rood en bewerkt vlees gezamenlijk: niet meer dan 500 gram per week. "Dat betekent dat veel mensen al minder zouden moeten eten dan ze nu doen", zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Of dat advies voor bewerkt vlees wordt bijgesteld, hangt af van een onderzoek van de Gezondheidsraad dat volgende week komt. "We gaan eerst goed kijken naar die nieuwe richtlijnen", zegt Postma-Smeets van het Voedingscentrum. "Dan zou het kunnen dat ons advies wordt bijgesteld."