NOS Nieuws

WHO: bewerkt vlees kan darmkanker veroorzaken

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kan kanker veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een vanochtend verschenen rapport. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.

Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten. Verder werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker. Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen. Daarbij valt bij voorbeeld te denken aan het roken of zouten van vlees.

De onderzoekers van het International Agency for Research on Cancer (IARC), dat onderdeel is van de WHO, vinden de bewijzen zo sterk dat ze het eten van bewerkt vlees inschalen als "kankerverwekkend voor mensen".

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF), een Nederlandse stichting die zich specialiseert in de preventie van kanker, zegt dat het goed is dat de WHO aandacht besteedt aan de rol van voeding bij het ontstaan van de ziekte.

Rood vlees

De wetenschappers hebben ook gekeken naar het risico op kanker samenhangend met het eten van rood vlees. Daarvoor vinden ze minder sterke bewijzen. In dit verband spreken ze van "waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen".

Door het dagelijks eten van 100 gram rood vlees zou dat risico 17 procent groter zijn dan voor mensen die dat niet doen. Mensen moeten dagelijks dus twee keer zo veel rood vlees als bewerkt vlees eten om eenzelfde verhoging te krijgen van het risico op kanker.

Naast een verhoogd risico op darmkanker vonden de wetenschappers ook een zwakker verband met alvleesklierkanker en (vooral vergevorderde) prostaatkanker.

Volgens de onderzoekers eten vleeseters gemiddeld dagelijks tussen de 50 en 100 gram rood vlees per dag. Zo'n getal is niet beschikbaar voor de hoeveelheid bewerkt vlees die gemiddeld gegeten wordt.

Volgens de directeur van het WKOF is het niet nodig om rood vlees helemaal te laten staan. "Dat vlees bevat namelijk ook gezonde voedingsstoffen, zoals eiwitten, ijzer en zink. Waar het om gaat is dat mensen een gezond en gevarieerd voedingspatroon hebben, dat grotendeels bestaat uit plantaardige voeding."

Geen oorzakelijk verband

Het IARC-rapport vindt geen één-op-één oorzakelijk verband. Maar bij mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten komt darmkanker vaker voor dan bij mensen die dat eetpatroon niet hebben. Ook andere factoren spelen een rol.

Van elke honderd Nederlanders krijgen er 4 tot 5 op enig moment in hun leven darmkanker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl