Weer twintig jaar voor liquidaties Staatsliedenbuurt
De Amsterdammer Hamza B. is in Marokko in hoger beroep opnieuw tot 20 jaar veroordeeld. Het gerechtshof in Tanger acht hem medeplichtig aan de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in 2012. Het OM had opnieuw levenslang geëist.
De straf is niet definitief. De advocaat van B. zei meteen na de uitspraak dat zijn cliënt opnieuw in beroep gaat.
De advocaat van B. trok vandaag tijdens het hoger beroep stevig van leer tegen de Nederlandse politie. Volgens hem is de recherche racistisch en beïnvloed door rechtse politiek. Het onderzoek zou daarom onbetrouwbaar zijn.
De rechter wees zijn verzoek om een nieuw Marokkaans onderzoek af. Dna-materiaal en glassplinters in de bij de liquidaties gebruikte Audi en een masker dat werd gevonden deden de Amsterdammer de das om. Ook is er een verklaring van het ontsnapte doelwit, Benaouf A., dat Hamza B. de bestuurder van de auto was.
Corruptie
De hoger beroepszaak tegen Hamza B. (27) ging niet zonder slag of stoot: maar liefst dertien keer werd hij uitgesteld, onder andere nadat een ex-zwager van B. de rechtbank van corruptie had beschuldigd. De rechters zouden voor bijna vier ton zijn omgekocht om te voorkomen dat B. levenslang achter de tralies zou belanden.
De advocaat van twee motoragenten die na de liquidatie werden beschoten, dienden een wrakingsverzoek in, omdat ook de rechters van het hof zouden zijn omgekocht. Het hof van cassatie in Rabat wees dat verzoek twee weken geleden af.
2012
In december 2012 werden twee mannen vanuit een Audi in de Staatsliedenbuurt doodgeschoten. Het beoogde doelwit, Benaouf A., wist te ontkomen. Hamza B. zou de bestuurder van de Audi zijn geweest.
Nadat twee andere betrokkenen, Anouar 'Popeye' B. en Adil 'Kinker' A., waren gearresteerd, reed B. in 24 uur naar Marokko. Vanwege justitiële samenwerking tussen Nederland en Marokko kon hij daar worden opgepakt en vervolgd. In december kreeg hij twintig jaar cel opgelegd.
Twee medeverdachten werden in Nederland tot levenslang veroordeeld. Een vierde verdachte kreeg in Nederland 100 dagen cel voor verboden wapenbezit.