Hillary Clinton voor de onderzoekscommissie van het Congres
NOS Nieuws

Hillary Clinton hoopt in Congres-verhoor overeind te blijven

Een speciale commissie van het Amerikaanse Congres is al uren bezig met het verhoren van oud-minister en presidentskandidaat Hillary Clinton. Het verhoor gaat in hoofdzaak over de dodelijke aanval op het Amerikaanse consulaat in Libië in 2012, in de tijd dat zij minister van Buitenlandse Zaken was.

Bij de aanval door jihadisten kwamen ambassadeur Chris Stevens en drie andere Amerikanen om het leven. Verzoeken van Stevens om meer beveiliging van het consulaat zouden door Washington niet zijn gehonoreerd.

Clinton moet ook verantwoording afleggen over de aard van de aanval. De Amerikaanse regering deed het destijds voorkomen dat de aanslag in Benghazi een spontane actie was, maar moest later toegegeven dat het toch een voorbereide actie was.

Werkmail en privémail

Ook willen Congresleden Clinton aan de tand voelen over wat de e-mailaffaire is gaan heten. In de tijd dat zij minister was, gebruikte Hillary uitsluitend een privé-mailaccount, waardoor het achteraf vrijwel onmogelijk is om onderzoek te doen naar beleidsberichten en -besluiten waarover zij mailde.

Hillary getuigt voor Amerikaans congres

Clinton heeft zich met haar staf uitgebreid op het verhoor voorbereid in de hoop dat de kwesties geen negatief effect krijgen op haar campagne om de Democratische kandidatuur voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen. Vooral de e-mailaffaire duikt in debatten met haar tegenstanders geregeld op.

Omdat zeven onderzoekscommissies zich al over de aanslag in Benghazi hebben gebogen, zeggen Democraten dat de Republikeinen het nieuwe verhoor alleen hebben doorgedrukt om Clinton te beschadigen.

Verklaring

Aan het begin van het verhoor legde de oud-minister een lange verklaring af over het belangrijke werk van Amerikaanse diplomaten in de hele wereld en in het bijzonder in crisisgebieden.

Ze ging niet specifiek in op verzoeken van destijds uit Libië om scherpere veiligheidsmaatregelen, maar beklemtoonde dat de regering er alles aan doet om Amerikaanse diplomaten hun werk goed en veilig te laten doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl