Tienduizenden studenten op de been. Zeker 10 universiteiten in het hele land hebben hun deuren gesloten. Rellen en gewonden bij het parlement in Kaapstad. Dat heeft alles te maken met de hashtags #FeesMustFall en #NationalShutdown. Studenten in Zuid-Afrika zijn ziedend over de aangekondigde verhoging van het collegegeld.
Universiteiten kondigden aan dat de prijzen met 10 tot 12 procent zouden stijgen. Maar studenten zeggen dat het al moeilijk genoeg is om rond te komen. Dus staan ze massaal te protesteren bij hun universiteit.
We wilden bellen met een van de protesterende studenten in Kaapstad. Maar de telefoonverbinding met Khumo Mampuru was te slecht. Dus voerden we een audiogesprek over Whatsapp.
Juist. De studenten willen het liefst gratis onderwijs. Of op z'n minst goedkoper. Maar in ieder geval niet duurder. Want volgens Khumo kan een student de kosten straks niet meer dragen.
Dat is omgerekend 6700 euro op een gemiddeld jaarsalaris van 4000 euro voor zwarte gezinnen. De universiteiten voelen zich genoodzaakt om de prijzen te verhogen omdat ze minder overheidssubsidie krijgen.
De Zuid-Afrikaanse journaliste Sarah Koopman kregen we wél te pakken met de telefoon. Zij snapt de protesten wel. "Het collegegeld is wel erg hoog. Veel jongeren hebben het gevoel dat ze het academische niveau aankunnen, maar geen geld hebben voor de studie. En dat gevoel leeft breed, waardoor veel mensen de studenten steunen."
Irene Verrijt is een Nederlandse die in Kaapstad studeert. Ook zij heeft begrip voor de protesten. En voornamelijk voor de klachten van de zwarte student. Want ondanks het einde van apartheid is het verschil in welvaart tussen blank en zwart nog altijd groot.
Volgens Sarah Koopman laat deze generatie niet over zich heen lopen. "De jongeren die vlak na het einde van de apartheid zijn geboren waren apathisch. De generatie daarna heeft genoeg van de problemen en is bereid te vechten."
Vandaag verliepen de demonstraties rustig. Dus maakt Irene zich niet zo heel druk over haar veiligheid.