De Holocaust was niet het idee van Hitler, zegt de Israëlische premier Netanyahu. Volgens hem was het een moslimleider die Hitler in de Tweede Wereldoorlog overhaalde de Joden te "verbranden". Een heftige uitspraak, die bovendien volgens de meeste historici onjuist is. Waarom zegt Netanyahu dit?
De premier deed zijn uitspraken vandaag op een joods congres. Hij zegt dat de Palestijnse moslimleider Haj Amin al-Husseini in 1941 op bezoek ging bij Hitler. De moslimleider zou hem toen hebben overtuigd om de Joden uit te roeien. Hitler wilde hen, volgens Netanyahu, aanvankelijk alleen verdrijven. De uitspraak kwam de premier meteen op veel kritiek te staan, ook vanuit zijn eigen regering.
Hitler en de Duitse leiders waren als enigen verantwoordelijk voor de Holocaust.
Maar Netanyahu blijft achter zijn uitspraken staan. We vroegen Johannes Ten Cate, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan de UvA, of die überhaupt kloppen. Hij had een simpel antwoord: "Nee."
Toch is de uitspraak van Netanyahu ook niet helemaal gelogen, zegt hij. "Al-Husseini onderhield hartelijke betrekkingen met Hitler en de andere Duitse leiders toen", vertelt Ten Cate. "Maar ze hadden geen buitenlanders nodig om de beslissing over de Holocaust te nemen. Daar waren zij als enige verantwoordelijk voor."
Antisemitisme
Waarom zegt de Israëlische premier nou zoiets? We vroegen het aan Monique van Hoogstraten, onze correspondent in Israël. "Het is niet voor het eerst dat Netanyahu op deze manier politiek bedrijft. Zijn politieke strategie is gebaseerd op angst. Hij vertelt joodse Israëliërs dat ze in gevaar zijn, maar dat ze zich bij hem, als sterke premier, veilig kunnen voelen."
De laatste weken laait het geweld tussen Israël en de Palestijnen weer op. "Netanyahu probeert de Palestijnse aanslagen met grote politie- en legerinzet de kop in te drukken. Tegelijkertijd wakkert hij angst aan."
Netanyahu wil met deze uitspraak zeggen dat Palestijnen het altijd al op joden hebben gemunt, vertelt Monique. "Netanyahu zegt eigenlijk: het geweld tegen joden komt voort uit antisemitisme, net als vroeger, en heeft niets te maken met de Israëlische militaire bezetting van de Palestijnse gebieden."
Het haalt de medeverantwoordelijkheid van het conflict bij de Israëliërs weg en legt die geheel bij de Palestijnen. "Veel daders van de steekpartijen komen bijvoorbeeld uit Oost-Jeruzalem. Volgens Netanyahu heeft dat niets te maken met hun beroerde situatie in het geannexeerde stadsdeel, met hun achterstelling en discriminatie. De frustratie van de Palestijnen wordt weggenomen als oorzaak van het geweld."