Een park is afgesloten
NOS Nieuws

Facebook 'onthult' concentratie van kankergevallen

Bij het Amerikaanse St. Louis zijn extreem veel bewoners ziek geworden door lekkende vaten met radio-actief afval. In dorpen en wijken langs een 25 kilometer lange beek, die ook langs de opslagplaats loopt, hebben in meer dan 40 jaar zo'n 2700 mensen een ernstige ziekte gekregen.

Het was al bekend dat de beek radio-actief vervuild is, maar niet dat er zo veel bewoners ziek van zijn geworden.

De concentratie van kankergevallen werd ontdekt toen voormalige buurtgenoten elkaar ontmoetten op Facebook. "We kwamen erachter dat opvallend veel mensen ziek zijn geworden", zegt Janelle Wright tegen CBS. "Als we geen sociale media hadden gehad, zouden we dit nooit hebben geweten."

Oud-buurtgenoten vertellen het verhaal

Wright en anderen gingen verder zoeken en ze kwamen nog meer zieke bewoners tegen. In zes huizen telden ze vier bewoners met een hersentumor. Ook lijden bewoners en ex-bewoners aan auto-immuunziekte en zijn er Siamese tweelingen geboren.

Het radio-actief afval ligt sinds 1973 bij St. Louis. Het is er naartoe gebracht door een bedrijf dat in opdracht van de overheid uranium verrijkt voor kernwapens.

Er is nu 8000 ton radio-actief materiaal opgeslagen in tienduizenden vaten. Een deel daarvan staat gewoon buiten. "De boel wordt niet afgedekt en het wordt niet afgeschermd", zegt Karen Nickel, die zelf ook ziek is. "Het is een tikkende tijdbom."

Ik wil niet in North-County begraven worden. Niet in die vervuilde grond

Mary Osckso

Mary Osckso, die terminale longkanker heeft, woonde vroeger in een wijk die nu is afgesloten omdat het er gevaarlijk is. "We speelden allemaal buiten. 's Avonds met zaklampen op speurtocht of een beetje rondhangen." Bedrijven zijn bezig met het opruimen van vervuilde grond. Veel kinderen met wie Osckso vroeger speelde zijn ook ziek of hebben familieleden verloren door kanker.

Bewoners en oud-bewoners wachten op de uitkomst van een bodemonderzoek langs de beek. De uitkomst kan nog jaren op zich laten wachten. Osckso zal dat niet meer meemaken. "Ik wil niet in North-County begraven worden. Niet in die vervuilde grond."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl