NOS Nieuws

Nederlands bedrijf maakt kist voor 'reislustige' kunstwerken

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

  • Mattijs van de Wiel

    Verslaggever

Kunstschatten gaan steeds vaker op reis. Neem bijvoorbeeld de twee huwelijksportretten van Rembrandt, Maerten en Oopjen, die gaan pendelen tussen Frankrijk en Nederland. Of ruim vijftig Mondriaans die in januari door Brazilië op tournee gaan. Een aantal van die werken zijn dan net terug uit Berlijn.

Al die tripjes zijn niet zonder risico. Door het vervoer kan uiteindelijk zelfs verf loslaten. Om te voorkomen dat de kunstwerken beschadigen, heeft kunstvervoerder Hizkia van Kralingen een nieuw soort kist bedacht.

Naar Afrika

"Wij zien een ongelofelijke toename in het bruikleenverkeer", zegt Van Kralingen. "Musea zijn meer verantwoordelijk voor hun eigen omzet en moeten goede tentoonstellingen organiseren."

Ook is er in steeds meer landen belangstelling voor het Nederlands erfgoed. Tegenwoordig gaan kunstwerken ook naar de Golfstaten en zelfs naar Afrika.

  • Mattijs van de Wiel / NOS
  • Mattijs van de Wiel / NOS
    De nieuwe kist wordt getest in een laboratorium

Nu worden schilderijen vaak nog in houten kisten vervoerd. Voor ieder doek wordt op maat een kist getimmerd, die aan het einde van de bruikleenperiode wordt weggegooid.

Van Kralingen bedacht eerder een herbruikbare kist van surfplankenmateriaal. En de nieuwste kist is gemaakt van lagen composiet, een materiaal dat ook in de lucht- en ruimtevaart wordt gebruikt.

De meeste schade aan schilderijen ontstaat door trillingen en door vochtigheidsverschillen, legt Van Kralingen uit. Volgens hem zal deze kist 50 procent beter isoleren, wat ook van invloed is op de luchtvochtigheid binnen.

De Mondriaans die naar Brazilië gaan zijn de eerste doeken die erin vervoerd zullen worden. Daar zal het niet bij blijven. Binnenkort gaan ook kunstvervoerders in de Verenigde Staten de Nederlandse kisten gebruiken voor hun kunstschatten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl