Zakendoen met China is komende dagen het Britse devies
Met 41 saluutschoten en een feestelijke optocht met de koninklijke koets kreeg de Chinese president Xi Jinping vandaag in Londen een warm welkom vol Brits ceremonieel. Premier Cameron, die samen met koningin Elizabeth aanwezig was bij de ontvangst, wil graag Chinese miljardeninvesteringen aantrekken.
De Brits-Chinese vriendschap moet een gouden periode tegemoet gaan, zei Cameron. Maar ten koste van wat?
De komende vier dagen hopen de Britten ongeveer 150 contracten af te sluiten met China. In totaal gaat het om ruim 30 miljard euro aan Chinese investeringen in onder meer kerncentrales, een hogesnelheidslijn en bouwprojecten verspreid over het hele land.
Op de avond van de aankomst van de Chinese delegatie werd er aan Westminster University een kritische bijeenkomst georganiseerd. Chinese investeringen en nauwere contacten liggen niet onder vuur, maar het feit dat de Britten de Chinezen niet tegen de haren in willen strijken en gespreksonderwerpen bewust mijden. De mensenrechtensituatie in China blijft in het openbaar onbesproken.
Zorgen
Matteo Mecacci, voorzitter van de Internationale Campagne voor Tibet maakt zich ernstige zorgen. "Dit is een ramp. Je schept hiermee een precedent dat niet nodig is. Er is geen reden om aan te nemen dat gesprekken over mensenrechten de Chinezen hadden afgeschrikt."
Ook Kate Allen, woordvoerder van Amnesty International, vindt het onbegrijpelijk dat Cameron deze gelegenheid niet aangrijpt om China te confronteren. "Het aantal doodstraffen dat China uitvoert is meer dan de rest van de wereld samen. Er worden 245 mensenrechtenadvocaten vervolgd of ze zijn vermist. Dat kun je niet zo maar van tafel vegen."
Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond heeft 'megafoondiplomatie' geen zin. "Je kunt beter constructief met elkaar in gesprek gaan. Dan kun je ook achter gesloten deuren makkelijker kritisch zijn op China."
Labour
Mensenrechtenorganisaties richten hun hoop vooral op Labour-leider Jeremy Corbyn. Die wil de kwestie wel aansnijden in een gesprek met de Chinese president en eventueel zelfs tijdens het zeer deftige staatsbanket vanavond.
De Chinese ambassadeur in Londen liet echter weten dat hij dat niet zag gebeuren. "I don't think so", zei hij desgevraagd tegen de BBC. Samenwerking, en niet mensenrechten is het thema van dit bezoek volgens hem. Of Corbyn zich aan de ongeschreven regels houdt, zal moeten blijken.
William en Kate
Xi Jinping blijft tot vrijdag in Groot-Brittannië. De Chinese president brengt zijn nachten door op Buckingham Palace, in dezelfde kamer waar prins William en Kate direct na hun huwelijk verbleven.
Behalve de vele contracten en investeringen, staat ook nog een bezoek aan voetbalclub Manchester City op de agenda en heeft hij laten weten dat hij voor zijn vertrek dolgraag fish and chips wil eten.